Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wahlund: "Tråkigt för Östersund som område och stad"

Sir Winston får inte glasa in sin veranda – det har länsstyrelsen bestämt. Men ägaren Per-Åke Wahlund ger inte upp kampen.
– Jag kommer överklaga till mark- och miljödomstolen, säger han.

Det har varit många turer kring verandan på restaurang Sir Winston. Per-Åke Wahlund vill glasa in verandan eftersom han anser att det skulle bidra positivt till utvecklingen av Östersunds centrum.

– Jag investerar ju inte i Östersund och runt torget för att jag tycker att det är så kul att gräva ner pengar. Syftet är naturligtvis att vi skulle få tillgång till ett bättre flöde i lokalerna, att skapa mer liv, glädje och mer matglädje i en gatumiljö året om – oavsett om det är i januari och 15 minusgrader, eller en kväll i juni med 20 grader varmt, säger Per-Åke Wahlund.

Kommunens miljö- och samhällsnämnd beviljade bygglov för den inglasade verandan. Men en butiksägare överklagade beslutet till länsstyrelsen – som ger butiksägaren rätt.

– Det är tråkigt för Sir Winston, men det är ännu tråkigare för Östersund som stad och område. Jag kan tycka att det är synd att inte fler försöker se den större nyttan än bara dagens. Det handlar om hur vi gör Östersund till en mer attraktiv plats. Besöksnäringen är den näringsgren som vi lever på de flesta här uppe. Vad gör vi för att fler ska tycka att Östersund är en trevlig plats att åka till?

Länsstyrelsen motiverade sitt beslut med att den planerade inglasningen inte uppfyllde kriteriet för att vara en tillfällig byggnation – vilket Per-Åke Wahlund hade sökt bygglov för.

– Det är både konstruerat så det ska vara enkelt att sätta upp och även enkelt att plocka ner efter den tillfälliga tiden som jag sökte på, säger Per-Åke Wahlund.

Trots bakslaget hos länsstyrelsen tänker Per-Åke Wahlund inte ge upp kampen för att få ett tillfälligt bygglov för en inglasad veranda på restaurangen.

– För mig är det så mycket mer än bara en inglasad veranda, men den hade varit en liten men viktig del i att skapa ett intressantare centrum. Framför allt i de här tiderna när det är så mycket diskussioner kring centrum kontra Lillänge. Vad är det som är magneten för att folk ska vilja åka ner till centrum? Där tror jag att restaurangerna spelar en väldigt viktig roll. Jag tycker att frågan är så pass viktig för Östersunds utveckling så jag kommer överklaga till mark- och miljödomstolen, det kan jag säga.