Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wagenius (Cuf) och Sandqvist (UV) tar debatten om välfärden

Först ut av de lokala representanterna från ungdomsförbunden att debattera är Nils Sandqvist från Ung Vänster och Hanna Wagénius från Centerpartiets ungdomsförbund, och ämnet är välfärden.

Nils Sandqvist (UV): Vinstskapandet är inget trolleri

Vad är det som är så farligt med lite valfrihet? I våras hade 1 700 personer visat intresse för att få en privat hälsocentral i Östersund. Med stöd av nya borgerliga lagar får nämligen vem som helst starta Välfärd Aktiebolag – och skicka fakturorna till landstinget. Hemma i Torvalla skulle de 1 700 personernas valfrihet få drastiska konsekvenser. För när Välfärd AB ska ha sina pengar från landstinget, måste det dras in från oss som inte väljer privat. Då är det inte längre vårdbehovet hos 8 000 personer i min hälsocentrals område som ska avgöra hur mycket pengar den ska få. Istället är det efterfrågan som ska styra.
Skillnaden mellan behov och efterfrågan är också skillnaden mellan gemensam och ”valfri” välfärd. Där valfrihet råder finns många som inte väljer. Vem känner deras behov?
Den gemensamma välfärden skapades för att garantera jämlikhet. Det vi alla äger tillsammans kan ingen använda för att sko sig på andras bekostnad, och vi bestämmer gemensamt hur fördelningen ska ske. Utvecklingen i dag går istället mot att göra business av välfärden.
Med privata inslag görs vår välfärd till en handelsvara. Eleven blir till kund i Skolan AB, och på varje kund ska man ju göra en liten vinst (eller helst en stor). Vinstintresset blir en viktig princip, som tävlar mot behovsprincipen om uppmärksamhet.
Redan i dag gör de privata välfärdsbolagen vinster på flera hundra miljoner kronor per år. Skattepengar blir privata vinster istället för välfärd i Torvalla.
Vinstskapandet är inget trolleri: Med färre anställda och större elevgrupper kan kostnaderna sänkas och vinst tas ut. Kommunens skolor och äldreboenden tvingas försämra villkoren på samma sätt för att konkurrera.
Privatiseringarna är tursamt nog ingen naturlag. Det handlar om politiska val. Antingen vill man att vinstmotiv ska styra välfärden, eller så vill man låta våra gemensamma behov styra.
I höst har vi möjlighet att rösta för mer av gemensam välfärd, eller emot. Jag vill ha världens bästa välfärd, utan valfrihetens vinstintressen. Därför väljer jag Vänsterpartiet.

Hanna Wagenius (CUF): Utveckling drivs av konkurrens

Sverige står inför en utmaning i framtiden. En befolkning som blir allt äldre kombinerat med stigande krav på skola, vårt och omsorg gör att välfärden måste utvecklas. Dagens system klarar helt enkelt inte av det, och höjda skatter för "de rika", som man från vänsterhåll ofta skriker om, räcker inte för att lösa problemet. Skulle man ta tillgångarna från Sveriges alla miljonärer skulle det bara räcka till att hålla igång välfärden i ett par veckor.

Jag tror inte att någon ifrågasätter att välfärden ska vara gemensamt finansierad via skattesedeln. Vad som däremot måste få komma upp till diskussion är om den nödvändigtvis måste utföras av det offentliga. Är det viktiga att arbetsgivaren är landstinget när sjukhuspersonal ska jobba för att rädda livet på någon? Är inte huvudsaken att den vård som ges är bra?

Att öppna upp för välfärdsföretag skapar en konkurrens som driver utvecklingen framåt. Vinstintresset är nödvändigt, eftersom det är ett intresse för att göra saker mer effektivt, bättre och billigare. Det går inte att påstå att de pengar som tas ut i vinst skulle kunna satsas på bättre kvalitet istället - ekonomi och företagande är mer komplext än så. Vem klagar på att asfaltsbolaget går med vinst när Trafikverket lägger väg? Så, varför då klaga när en hälsocentral gör det?

Det finns också klara fördelar för de som nu jobbar inom offentlig sektor när inte en enda arbetsgivare har monopol. Privata vårdföretag har lägre sjukskrivningstal, friskolor har högre lärarlöner - det blir en konkurrens om personalen, en fight som leder till bättre arbetsplatser. Det finns också en överväldigande majoritet kvinnor inom den offentliga sektorn som också måste ges möjligheten att förverkliga sina idéer i egna företag.

Välfärd får heller aldrig betyda att alla måste stå i samma kö. Vi måste sluta se ner på dem som vill betala för välfärden två gånger och väljer att exempelvis söka vård på ett privat sjukhus. Det innebär trots allt att belastningen på det offentliga minskar, att andra får den vård de behöver snabbare. Är det något så är det riktig solidaritet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel