Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Wagenius (C) vill se systembolag för cannabisförsäljning

Legaliseringsvågen har letat sig in i de politiska korridorerna.
Härjedalingen Hanna Wagenius, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, vill se ett systembolag för cannabisförsäljning.
– Man ska inte låsa in folk och kriminalisera detta. Det absolut viktigaste är att ge vård till personer som är i ett missbruk, säger hon.

Annons

Centerpartiets ungdomsförbund har drivit frågan om att legalisera cannabis sedan maj 2013. Just nu tittar Hanna Wagenius mycket på det som händer i USA, där fler och fler stater har legaliserat drogen.

– Det finns gott om organiserad brottslighet när det gäller cannabis; knarkmaffian tjänar väldigt mycket pengar genom svarta marknaden här i Europa. En legalisering skulle innebära bättre kontroll, säger hon.

Bland unga är cannabis den vanligaste drogen, men Hanna Wagenius tror att en legalisering skulle minska användandet bland unga.

– Som det är i dag är det ju alldeles för lätt för unga att få tag på cannabis. Vi vill se en reglerad försäljning, ett systembolag, där cannabis säljs med åldersgräns, säger hon.

Medicinskt finns det flera dokumenterade nackdelar med cannabis. Forskning har visat att det har skadliga effekter på minnet, samt inlärnings- och tankeförmågan. Något som kan sitta i under flera år efter avslutat användande. Forskning har också visat att yngre människor är extra känsliga för skadeverkningar, och där kan det uppstå permanenta skador på hjärnan.

Vad säger du till de som lyfter fram sådana argument?

– Jag förstår att folk är orolig. Det är absolut inget ofarligt preparat. Men det vi ser nu är ju att unga använder betydligt farligare, syntetiska droger som Spice, i stället – som är potentiellt dödligt. Det vill vi få bort.

– Det är inte så att vi i ungdomsförbundet tycker att det är bra att människor tar droger. Absolut inte. Men när det gäller missbruk så ser vi det som absolut viktigast att människor får vård, inte att de spärras in.