Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VV: viktigt att vi har stöd i hela kommunen

Åre kommun har hamnat i ett unikt läge. Aldrig någonsin tidigare har man haft en så oklar situation efter ett val. Eller så stora skillnader byarna emellan. Västjämtlands Väl tog hem 35 procent av rösterna i Järpen. I Åre blev det bara 3,3 procent.

Västjämtlands Väl blev Årevalets stora segrare med totalt 13,4 procent och sex mandat i kommunfullmäktige efter den preliminära rösträkningen på valnatten.

Ingen, inte ens de själva, hade kunnat föreställa sig en sådan skräll.

– Vilket förtroende! Det är helt fantastiskt. Nu är vi med i matchen och nu kan de inte bortse från oss, sade Maria Kjellström på valnatten.

Två dagar senare säger partikollegan Jörgen Encke att det varit helt kaotiskt efter valet med folk som dunkat dem i ryggen och gratulerat.

Allt känns fortfarande fantastiskt men också lite nervöst.

– För nu börjar arbetet på riktigt, säger han.

Det första interna mötet ska de ha i kväll (läs tisdag kväll) för att prata igenom hela situationen och börja reda ut alternativen. Innan dess, och innan sluträkningen är gjord och personrösterna kända, vill han inte säga så mycket om eventuella samarbetspartners.

Men de kommer inte att sitta passiva och vänta på att bli inbjudna till samtal av andra partier.

•Både du och Maria Kjellström har ett förflutet i allianspartier, betyder det att ni står närmare dem politiskt än de röd-gröna?

– Nej, vi har mycket stöd från S också inom gruppen, säger Encke.

Han menar också att samtal med varje parti för sig är att föredra framför att prata med blocken.

Tittar man på valsiffrorna gjorde VV ett enormt bra val med 26 procent av rösterna i Kall, 35 procent i Järpen och 21,5 procent i Undersåker.

I Åre däremot fick de bara 3,3 procent och i Hallen ännu mindre, 2 procent. Så stödet varierar rejält från by till by. Det har fått bland andra kommunalrådet Eva Hellstrand (C) att varna för stora slitningar inom kommunen.

Men Jörgen Encke är inte oroad. Han menar att det finns en enkel, praktisk förklaring.

– Det handlar om att majoriteten som jobbat med oss har Järpen som bostadsort.

När det gäller Åre och Hallen har de inte haft tid och resurser att vara där.

– Vi började med detta med mycket små medel och inga pengar. Nu ska vi försöka prata mer med Årebor. Det är viktigt att vi har stöd i hela kommunen, säger Encke och tillägger att de också är väldigt nöjda med Mörsil, 7,7 procent, och Mattmar, 5,9 procent.

•Mest röster fick ni i de tre byar som berördes mest av skolflytten till Mörsil. Tror du era väljare väntar sig att ni ska flytta tillbaka skolan till Järpen?

– Nej det hoppas jag verkligen inte, det skulle inte vara ansvarsfullt att riva upp det beslutet. Istället ska vi göra något bra av skolan i Mörsil.

De har heller inte lovat att asfaltera vägar, exempelvis till Huså.

– Vi har sagt att vi ska jobba för det, säger Encke.

Att fylla de sex mandaten ses inte som något problem. De har 19 namn som har ställt upp på vallistan och betydligt fler därtill som vill ställa upp.