Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VV tar plats i maktens korridorer

Västjämtlands Väl tar plats i Årealliansen, tre kommunalråd och ingen vindpark i Moskogen. Det är huvudpunkterna i uppgörelsen mellan valets vinnare i Åre kommun.

I går var det slutligen klart hur styret ska se ut i Åre kommun de närmaste fyra åren. Det blir en ganska sensationell förändring av den politiska bilden jämfört med vad Åres medborgare är vana vid. Det blir inte maktskifte som vanligt utan alliansen sitter kvar och utökas från fyra till fem partier: C, M, FP, KD och VV.

Istället för ett kommunalråd blir de nu tre: Eva Hellstrand (C) med 60-procentig tjänst, Lars Mämpel (M) 40 procent, och Maria Kjellström (VV) 40 procent. Så ser det ut de första två åren.

Med den 60-procentiga kommunalrådstjänsten följer ordförandeskapet i kommunstyrelsen och efter de första två åren byter Eva Hellstrand och Lars Mämpel plats. Mämpel blir då ordförande i kommunstyrelsen och Hellstrand stiger ner till vice.

– Anledningen är att C och M fick lika många mandat, säger Hellstrand.

Moderaterna ser detta som en stor seger, det är första gången de intar högsta maktpositionen i Åre kommun.

Maria Kjellström blir kommunalråd med ansvar för vissa områden och Västjämtlands Väl kan också känna sig väldigt nöjda över att ha fått igenom sin viktigaste fråga: det blir ingen vindpark i Moskogen, åtminstone inte under denna mandatperiod. Man sliter dock inte upp det tidigare beslutet om översiktsplanen för vindkraft, där Moskogen är utpekat som ett lämpligt ställe för vindkraft. I stället går man en annan väg och stoppar helt enkelt JP Vinds ansökan:

– Vi kommer att använda vårt kommunala veto mot projektet, förklarade Hellstrand.

I övrigt ska den förstärkta alliansen hitta nya och mer demokratiska sätt att jobba. Frågan om gång- och cykelväg mellan Mörsil-Duved ska prioriteras så att de mest farliga sträckorna blir åtgärdade under mandatperioden.

När det gäller nämnderna skapas nya vice-ordförandeposter med 10-procents arvodering. Moderaterna tar ordförandeklubban i barn- och utbildningsnämnden med Västjämtlands Väl som sådan vice-ordförande. Centerns Daniel Danielsson blir ordförande i socialnämnden, med en partikamrat som vice. Västjämtlands väl tar ordförandeskapet i miljö-, bygg- och räddningsnämnden, med FP som vice. Lena Kagart (FP) fortsätter som Årehus ordförande.

Förutom detta får oppositionen som tidigare vice-ordförandeposter i nämnderna.

På måndag kväll träffas det nya kommunfullmäktige för första gången.