Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vuxna höjer sin kompetens

Intresset är väldigt stort för att utbilda sig till undersköterska. Det kan Lärcentrum konstatera när de kan räkna in 28 elever i skolbänken det närmaste året.

Under måndagen bänkade sig 17 personer för att läsa upp sin kompetens till undersköterska i Sveg. På torsdag drar samma utbildning i gång i Hede, då med 11 studerande.

– Det kommer att behövas utbildad personal. 2020 kommer det att vara kris i Härjedalen om vi inte ser till att utbilda, då kommer stora pensionsavgångar som ska täckas upp, berättar rektor Barbro Nässelqvist.

För satsningen har kommunen fått statliga medel till yrkesvuxenutbildning och förhandsbesked finns om ytterligare stöd under det år som de 28 eleverna läser in karaktärsämnena i en undersköterskeutbildning.

– Det kommer ju att krävas högre kompetens och vill man ha chansen att få vikariat och kanske en tjänst så är enda alternativet att utbilda sig, säger Caroline Embretsen och Mette Johansson som nu båda sätter sig i skolbänken.

– Jag är säker på att det kommer att bli tufft för det är mycket som ska läsas in på ett år, säger Mette Johansson.

Eleverna kommer att vara på skolan två dagar i veckan, övriga dagar är det distansutbildning som gäller.

– Samtidigt vill vi ju jobba en del också för att slippa ta så mycket i lån från CSN, det gäller att planera studierna noga, säger Caroline och Mette.