Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vuvuzelafria VM-matcher, ja tack!

Det är ett jävla oljud helt enkelt.

Varje dag, varje natt, nya pressmeddelanden från E3 i mailboxen.

Jens Höglin har stått mitt i nyhetsfloden och fiskat upp de mest spännande läs vår toppstory här intill.

Nu till ett vuvuzelafritt fotbolls-VM!

Vuvuzela, även kallad lepata eller stadiontuta är enligt Wikipedia en meterlång, smal sydafrikansk trumpet som är populär bland sydafrikanska fotbolssupportrar.

Det kan också beskrivas så här, nu citerar jag en kompis:

Det är ett jävla oljud helt enkelt

Wikipedia igen:

Tutandet sker under hela matchen men framför allt under den sista kvarten tutas det unisont för att störa motståndarlaget.

Störa motståndarlaget?

Motståndarlaget?

Tutande i vuvuzelorna förstör ju fotbolls-VM-festen för alla oss tv-tittare.

Jag går av princip aldrig med i Facebook-grupper för eller mot någonting men jag gjorde ett undantag den här gången gick faktiskt med i en som kräver att tutorna ska bort från VM.

Sist jag kollade var vi 229 897 i gruppen Fifa ban the annoying vuvuzela (horn) from the South Africa World Cup! som har en förbudskylt med en vuvuzela på som logga (eller om det räknas som profilbild).

Men det är i verkligheten det där.

I EA Sports officiella VM-spel kan man välja bort vuvuzelorna i publikljudet eller åtminstone skruva ner det i ljudmixen.

Otroligt förutseende av EA Sports-killarna i Vancouver måste jag säga. Att förutse att det kunde vara ett problem vittnar om en imponerande noggrannhet med detaljer.

Det är upp till den som spelar. Man kan alltså välja att ha kvar tutandet på hög volym om man vill att det ska vara så realistiskt som möjligt.

Eller om man är självplågare.

Vi i FFHB (Fifa For Halv Bra) är framme i semifinalerna i vårt VM på Playstation 3.

Det har varit flera skrällar men precis som i verkligheten tar sig flera av de stora fotbollsnationerna vidare även om de får stjärnor (Rooney…) skadade och om inte spelar på topp i alla matcher.

Flera av kvartsfinalerna (och en åttondelsfinal, England-Tyskland! ) betraktar vi redan som klassiska.

Härnäst:

England-Spanien!

Utan vuvuzelor!

Till sist: Vuvuzelorna försvann faktiskt en gång under fotbolls-VM. Det var när Drogba byttes in i slutet av Elfenbenskusten-Portugal.

Jublet var så starkt att man, för en kort stund, inte hörde tutorna.

Alltid något.