Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vulgärpropaganda mot uranbrytning

Det finns i dag 439 kärnkraftverk i 30 länder varav 10 i Sverige.

Ytterligare 56 kärnkraftverk är under byggnad. Mot den här bakgrunden får det väl anses som en aning förmätet att påstå att svensk uranbrytning skulle bidra till ett ökat kärnvapenhot.

Vi vill naturligtvis som alla andra att världens kärnvapenarsenal skall skrotas. Faktum är att kärnkraftverken i dag drivs till en icke obetydlig del med uran från skrotade kärnvapen.

Vad gäller kärnkraftens kontra vindkraftens klimatpåverkan får jag citera ”Miljövänner för kärnkraft” som bland annat framhåller: En sällan omnämnd sanning är att utsläpp från kärnkraft per kilowatttimma inte är större än från vindkraft, vilket många livscykelanalyser visar. Dessa tar hänsyn till allt från gruvan till graven.

Med vattenkraft, kärnkraft och vindkraft produceras i Sverige el utan klimatpåverkan med undantag för den gångna vintern då oljekraftverket i Stenungssund vid flera tillfällen behövde köras för att täcka elförsörjningen under januari och februari. När nu vindkraften börjar ge ett bidrag till landets elförsörjning måste vattenkraften stå för frekvensregleringen och möta fluktuationerna i inmatning på nätet från vindkraften (som bekant blåser det ju inte alltid). Vindkraften är dessutom beroende av ett starkt nät och där kommer kärnkraften in med konstant baslast. Enligt experterna så utgör de tre energislagen ett samspelt system. Prognoserna är att vindkraft tillsammans med en effektivisering av vattenkraft och elanvändning inte heller under överskådlig tid kommer att kunna ersätta kärnkraften.

Vid en brytning av värdefulla metaller i Oviken anser vi i Folkpartiet att vi också skall ta vara på det uran som finns med i malmen och på så sätt själva bidra till att producera det uran som behövs för Sveriges egen kärnkraft.

Även om man är emot svensk kärnkraft så torde det vara svårt att få de övriga snart 485 kärnkraftverken i världen avstängda. Med andra ord är det knappast konstruktivt att säga nej till gruvbrytning vare sig i Oviken eller på andra platser i länet när det handlar om att tillföra bygden både stora inkomster och viktiga arbetstillfällen. Eftersom även vi inte kan tillåta en gruvverksamhet som medför oacceptabel åverkan på miljön så blir uttryck som landskapsmord obegåvad vulgärpropaganda i debatten. Låt oss invänta en miljöprövning och se om metoder och övriga arrangemang i den tilltänkta gruvbrytningen klarar de miljökrav som jag tror de flesta av oss är överens om.

Lennart Ledin

Folkpartiet liberalerna Östersund och Jämtland-Härjedalen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel