Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vox Humana: Demokratin är satt ur spel

Vox humana anser att Härjedalens kommun befinner sig i ett demokratiskt haveri.
– Vi vill framföra att oppositionen uttrycker sin åsikt när man vill och inte när det passar Lennart Olsson, säger Gabriella Persson, ordförande i Vox humana.

Annons
Det är en demokratisk kris i det politiska livet i Härjedalens kommun. Det anser oppositionspartiet Vox humana.
Vox humana lämnade den 14 oktober in en reservation mot kommunledningsutskottets, klu:s, beslut gällande förslag till budget 2009. De anser att budgetförslaget från nämnden för barn-utbildning och fritid, buf, behöver diskuteras och att ledande politiker måste ställa sig frågan varför måluppfyllelsen bland elever inom grundskolan i Härjedalen inte är högre.
"Vid klu:s sammanträde den 8 oktober så var ingen av de politiker som i dag styr Härjedalen intresserade av en dialog kring detta faktum att elever i Härjedalen under större delen av 2000-talet haft en lägre måluppfyllelse än riksgenomsnittet. Inte heller var ovan nämnda politiker intresserade av en diskussion kring det faktum att gymnasieskolans budget för interkommunala ersättningar varit i kraftig obalans, läs: underbudgeterad, under de senaste åtta åren. Att skillnad mellan budget och utfall 2007 blev hela 10 miljoner...osv, skriver Karin Holmin.
Oppositionsrådet Michael Bellmann berättar att det känns som att majoritetspolitikerna försöker driva dem på sidan.
– I det senaste kommunfullmäktige fick vi inte lämna ett yrkande. Då ville vi ajounera oss, men det fick vi inte heller, säger han.
Michael Bellmann berättar också att de inte blir inbjudna till olika möten. I arbetsutskotten sitter ingen i oppositionen med.
– När landshövdingen kom såg vi det i tidningen. I nämnderna får vi ingen information innan, till exempel om det handlar om en detaljplansändring, då ska man inom loppet av fem minuter ta del av informationen och besluta, säger Michael Bellmann.
Annons