Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vodkan och galghumorn flödar i ett Sovjet på väg mot kollaps

I Rosa Liksoms (pseudonym för Anni Ylävaara) senaste roman Kupé nr 6 flödar galghumorn lika ohämmat som den ryska vodkan. Det är en berättelse om en resa på Transsibiriska järnvägen genom 1980-talets sönderfallande Sovjetunionen.

En ung finländsk student får på sin resa till grottmålningarnas Ulan Bator motvilligt dela kupé med en hejdlöst supande diversearbetare på väg till något bygge i utkanten av den väldiga Sovjetstaten.

Resan, som startar i Moskva och varar i dagar och nätter medan man passerar stationsnamn som Perm, Omsk, Krasnojarsk, Irkutsk, Habarovsk och Nausjki, innan tåget äntligen, efter många öden och äventyr, med övernattningar på åtskilliga obskyra ställen, stånkar in i Mongoliets huvudstad Ulan Bator.

Det är en berättelse om en resa genom arktisk vinter med kyla, snö och is. Men det är också en berättelse, som formar sig till en resa genom det forna Sovjetunionen på väg mot kollaps.

Korruption genomsyrar samhället. Svartväxling, prostitution och ett hejdlöst supande håller livsandarna uppe i en grå och glädjelös vardag.

Tåget rullar över den eviga tajgans vilda slätter, över jordar som ödelagts av tung vapenindustri och över floder som förgiftats av kemikalier alltmedan det omaka paret i Kupé nr 6 stöts och blöts mot varandra.

Medan den finländska konsthistorikern gärna drömmer sig tillbaka till studietiden i Moskva berättar den hårdsupande diversearbetaren Vadim med mustigt språk allt grymmare historier om Sovjetstatens osminkade vardagsverklighet. Galghumoristiskt skildras Sovjetsamhällets sönderfall bakom de skönmålade kulisserna.

Det finns trots all råhet i språket även en poetisk lyster i Rosa Liksoms historia om det omaka paret som delar kupé på Transsibiriska järnvägen. Kupé nr 6 är en engagerat livfull skildring av 1980-talets Sovjetunionen med dess många märkliga samhällsuttryck.

LO Rindberg