Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vnuk och Kauppi har samma perspektiv

/
  • Anna Vnuk och Lo Kauppi uppträder tillsammans på Storsjöteatern på fredag.   foto: Pontus Lundahl/SCANPIX

Samma scen, två föreställningar.

Anna Vnuk och Lo Kauppi korsbefruktar varandra på Riksteatern i höst. Utan att ha samarbetat det minsta.

På fredag kommer de till Östersund.

Annons

Dansaren Anna Vnuk och skådespelaren och regissören Lo Kauppi. Båda vana att köra helt solo.

Vnuk blev även känd för de bredare lagren när hon bjöd upp Kristian Luuk under Melodifestivalen 2008. Kauppi drog fulla hus med sin självbiografiska ”Bergsprängardottern som exploderade” härom året.

Ändå kommer de i höst att dela scen, svett, skratt och eventuella tårar när de drar på Sverigeturné med Riksteatern med varsin föreställning.

– Men det är två helt skilda grejer. Vi gör varsin akt, med paus emellan, berättar Anna Vnuk, som för dagen är iklädd sin scenkostym med en stor fejkad gravid mage mitt i blickfånget.

Hennes föreställning ”Hårdare snabbare Anna Vnuk” är, naturligt nog, en dansföreställning fast med drag åt krogshowen. Hon vill utforska ”den fullvuxna kvinnans arena”.

– Från början var det tänkt att den också skulle göras på krogen, men det blev inte så. Jag hade i så fall velat att den skulle heta ”Äntligen! Anna Vnuk på Börsen”, berättar Anna Vnuk.

Nu utlovar hon i ställen en dansshow som tar upp allmängiltiga saker, men utifrån den relativt nyblivna mammans perspektiv.

Och därav magen?

– Ja, lite kanske. Jag har förökat mig och känner att jag verkligen är tillbaka nu, vill ta tillbaka scenen.

Vännen Lo Kauppi satsar i sin show på ett slags hardcore-standup, och säger att hon tänker prata om världsläget, kort och gott.

– Men det är lustigt, för våra grejer utgår lite från samma perspektiv, men vi har jobbat helt oberoende av varandra med manus. Det är inte meningen att föreställningarna ska hålla ihop, fast ändå gör de det lite grand, säger Lo Kauppi.

Siffror och fakta spelar en stor roll i hennes ”Undercover”.

– Det hela började för flera år sedan, då jag började riva ut små tidningsartiklar som jag tyckte var intressanta. Det kunde handla om att till exempel 25-30 miljoner kvinnor är könsstympade i Afrika. Eller att kvinnor bara äger en procent av världens gemensamma förmögenhet.

Artiklarna bidrog till utformandet av ”Undercover” och så småningom växte en berättelse om en superagent fram.

– Jag spelar agenten, som ska avslöja sexisternas hemliga agenda och plan med världen

Tar du ställning politiskt i föreställningen?

– Allt jag gör är politik. Och jag vill gärna skapa en vidare debatt med det här.

Anna Vnuk och Lo Kauppi drar igång med föreställningarna i Stockholm, och kommer sedan hela hösten turnera runt Sverige tillsammans.

– Vi är ju kompisar sedan innan, även om vi inte jobbat ihop, och det här med att åka buss tillsammans är grymt underskattat, tycker jag.

– Vi tar med barn och familj och hela köret, det kommer att bli skitkul, säger Anna Vnuk.

Mer läsning

Annons