Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM-kock leder matcirkel på gruppboenden

Använd vattenkokare och lokalproducerade morötter. Det och mycket mer är ingredienserna till en lyckad klimatsmart lunch.

VM kocken Johan Gavlin genomför just nu tillsammans med Agenda 21 och Vård och omsorgsförvaltningen en matcirkel för personal på fyra olika gruppboenden i Östersund. Tanken är att förmedla kunskap och inspirera till att laga mer klimatsmart mat på kommunens gruppboenden.

– Vår förhoppning är att kunna ge de brukare vi har en möjlighet att äta mer klimatsmart säger Inger Karlsson-Berglund, samordnare på Agenda 21.

Johan Gavlin har en bakgrund som yrkesofficer och i det militära kocklandslaget. Han berättar att bra klimattänk är att köpa säsongsbetonade grönsaker och rotfrukter, gärna närproducerade. Köp produkter som är kravmärkt och ekologiskt odlade.

Det finns mer att tänka på en bara vilken mat som är bra. Att sopsortera, ta vara på matrester och diska fylld diskmaskin är andra tips för ett miljövänligare levnadssätt.

– Känns det för mastigt att ändra allt på en gång så tycker jag det är bra att ta en del i taget eller i alla fall byta ut något, se det som en process. Kanske bara en sådan grej som att koka upp vattnet i vattenkokare först, säger Johan Gavlin.

Halvfabrikat som färdiga köttbullar eller plättar går bort på klimatsmart listan. Tillverkning, långa transporter och sedan värma upp maten gynnar inte miljön, berättar Johan Gavlin.

På gruppboendet Fjällripan är personalen i full färd med att laga lunch. Dagens tema är vegetarisk och det är tänkt att serveras bland annat pastagratäng och rotsaksbiffar.

– Jag tror absolut att barnen som bor här kommer att gilla den här sortens mat, säger Eva Karlsson som arbetar på Fjällripan.

Dagens vegetariska matcirkel är ett av fyra teman som kommer att genomföras under hösten.