Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VM i Ungern blir eldprovet för Cecilia

/
  • Det är stor skillnad på svensk terräng och den i Ungern, där VM avgörs. ”Det är väldigt annorlunda terräng med mycket öppna fält, betesmarker, hedlandskap, många steniga småhöjder och tight skog.  Det kommer att vara totalt annorlunda från den ena till den andra kilometern”, säger Cecilia Thomasson.
  • Västgötska en gång i tiden, men numera är Cecilia Thomasson bosatt i Jämtland.

Cecilia Thomasson, Fältjägarna, är framme vid sin största utmaning som mountainbikeorienterare.

– Det känns mer nervöst än inför en vanlig tävling, säger Cecilia inför starten av VM på måndag.

Annons

Vesprem i Ungern är skådeplatsen för den idrott som har funnits länge utanför Sveriges gränser, men som är en doldis för de flesta här hemma.

Det blir VM-debut för den 31-årige västgötskan som flyttade till Jämtland och numera bor i Fugelsta, Marieby.

– Jag har koll på de flesta deltagarna från världscuptävlingarna och där kanske det handlar om 40-45 åkare. Nu har alla deltagande länder smackat in maxantalet och då blir det runt 60, säger Cecilia.

– Det kanske inte blir fler i toppskiktet, men det krävs ändå mer noggrannhet och precision för att man ska lyckas. Marginalerna blir mindre när det är så många deltagare, men de bästa från världscupen är naturligtvis där, säger hon.

Med en pallplacering i världscupen, Tjeckien i våras, och ytterligare några placeringar bland de tio efter långt ifrån felfria lopp, så siktar hon högt.

– Planen är densamma som under en världscup och det kommer att bli lika hårt. Att köra säkert och försöka pricka toppformen.

Finland, Schweiz och Tjeckien är topp 3-nationer på damsidan och målet är att hon ska vara med och kriga om medaljerna.

– Kan jag göra som jag gjort i världscupen och köra säkert och inte bomma så har jag förhoppning om en medalj på någon av distanserna. Är man bland de tre så kommer det att vara små marginaler vad det blir för valör, funderar hon.

Lång, medel, sprintdistans plus stafett står på damernas tävlingsprogra. Cecilias favorit är långdistansen.

– Mest på grund av att min styrka är fysiken. Men rent njutningsmässigt är det medeldistansen, som innebär mycket mer orientering, fler beslut och att man är med på kartan mycket mer, men den har jag svårare för och resultaten har varit mycket sämre.

Själv är hon relativt färsk som MTBO-are och det finns enligt henne själv detaljer som måste förbättras.

– Kartminnet. Att kunna köra hårt utan att titta på kartan och minnas vägvalet, för så fort man börjar läsa kartan måste man sänka tempot så man inte riskerar att krascha. Men jag har blivit bättre på det också och klarar det momentet på ganska svåra stigar.

Cecilia Thomasson känner sig väl förberedd inför sin VM-debut.

– Man kan alltid förbereda sig mer, men det tar tid och kostar pengar. Under de förutsättningarna jag har haft här hemma har det funkat bra, väldigt bra.

Annons