Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

VM i Östersund: "Nästintill ofattbart"

Fjolårets final lockade 35 000 åskådare och tio miljoner tv-tittare. 2014 spelas VM för icke-FIFA-nationer på Jämtkraft Arena.

– Att det här ska ske med Östersunds FK är nästintill ofattbart, säger Daniel Kindberg.

12 lag kommer att göra upp om VM-guldet den första veckan i juni nästa år då Conifa – organisationen för fotbollsförbund utanför internationella fotbollsförbundet FIFA tillsammans med Östersunds FK ska arrangera mästerskapet i Östersund.

– Det är en trend som växer extremt i världen. Det verkligen exploderar. Fotboll utanför FIFA engagerar människor mycket djupare, för om du representerar ditt folk så blir det en mycket starkare emotionell känsla. Så fansen är betydligt mer engagerade och dedikerade faktiskt, berättar Conifas president Per-Anders Blind.

Lag som Kurdistan, Sapmi, Quebec och Darfur är alla aktuella. Conifa försöker även locka lag som Baskien och Katalonien.

– Det vore helt klart en dröm att få hit dem, säger arrangemangets VD Johan Bexelius, angående möjligheten att få med Kataloniens landslag.

ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg inledde diskussioner om idén att ansöka för drygt två år sedan tillsammans med sydsamiskt kulturcentrum Gaaltijes Jerker Bexelius. Föregångaren till Conifa besökte Östersund för att se över förutsättningarna, och nyligen blev det alltså klart att Jämtkraft Arena blir spelplats för mästerskapet nästa sommar.

– Det är med en enorm stolthet som vi som förening tar oss an ett sådant event och arrangemang. Dels för att det är fotboll, men sen är det också ett litet eljest event, med stora inslag av passion, kärlek och kulturyttringar, och det är ju lite vad vi är, säger Daniel Kindberg.

Arrangemanget blir för ÖFK ännu ett kapitel i arbetet kring kultur som ska ge avtryck på fotbollsplanen.

– Det är ett långsiktigt tänk för att bygga en vinnarkultur för att vi vid vägs ände ska bli mästare. Det är det allt handlar om, säger Kindberg.

– Vi kan inte tävla med andra med mer pengar. Vi måste tävla genom att göra saker annorlunda och finna vår egen väg för att bli mästare.

– Det här är något som jag tror kommer göra ett starkt avtryck i föreningens historia. Det är en unik företeelse i världen, och att det ska ske tillsammans med Östersunds FK är nästintill ofattbart.

Per-Anders Blind om valet av Östersund.

– Det var flera som var intresserade. Men ur det gyttret var det tre som var riktigt intressanta, och ett jättebra förberedelsearbete och professionell presentation och mottagande här gjorde att det blev Östersund.