Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittne: Fildelning gynnar branschen

Roger Wallis, som är professor emeritus på KTH, hade kallats till rättegången mot männen bakom The Pirate Bay av Peter Althin, försvarare till den åtalade Peter Sunde. Wallis hävdade att det inte finns något samband mellan nedladdning och minskad skivförsäljning.

Annons

– Det finns så många andra faktorer som kan påverka skivförsäljningen och forskningen visar att många nedladdare tvärtom köper mer kultur än andra, sade han.
De fyra åtalade har stämts av musik-, film- och dataspelsindustrin på sammanlagt 117 miljoner kronor. Utgångspunkten för kraven är att försäljningen minskat på grund av nedladdningen på The Pirate Bay. Men den kopplingen vill Wallis inte godta.
– Det är ju rätt gulligt när man från skivindustrin hävdar att nedladdning är stöld från upphovsrättsmännen. Den har tvärtom lett till den största överföringen av resurser till artisterna någonsin, sade Wallis.
Han anser att även om skivförsäljningen har minskat under senare år, har samtidigt musikindustrin som helhet vuxit kraftigt och artisternas inkomster från konserter och från privatkopieringsavgiften – som tas ut på dvd – ökat kraftigt.
Wallis är själv kompositör.
– För mig som kompositör är det här jättebra, säger han.

– Det som sker är att försäljningen förflyttas till andra delar av branschen. Det kan gå lite sämre för cd-fabriken och det kan finnas artister som absolut inte vill träffa sin publik, men i sin helhet är den här utvecklingen ekonomiskt gynnsam för industrin, sade Wallis.
Musikbranschens advokat Peter Danowsky ställde en rad frågor som riktade sig mot Wallis trovärdighet som akademiker och hävdade till exempel att Wallis bara jobbade deltid och att han inte var professor utan bara adjungerad professor. Han efterlyste också forskningsrapporter med Wallis namn under.
I det läget blev stämningen i rättssalen ganska hätsk och försvarsadvokaterna avbröt förhöret och hävdade att Danowsky gick alldeles för långt i sina frågor.
Rättens ordförande beslutade att avbryta under tio minuter för lugna ner känslorna.

– Jag tycker att det är tragiskt att de attackerar mig och mina forskningskollegor på KTH med frågor som ligger långt under bältet, säger Wallis till TT i förhandlingens lunchpaus.

När förhöret med Roger Wallis var avslutat var han fortfarande upprörd över branschens misstänkliggöranden av hans akademiska status.
– Men jag har redan fått stöd. Jag fick just ett mejl från artisten Timbuktu där han skriver ”Stå på dig Roger!”, säger Wallis till TT.
Under rättegångsdagens sista minuter gjorde också försvaret nya invändningar.
– Torrentfilerna som åklagaren hänvisar till i 34 fall kan ha lagts ut tidigare på nätet på helt andra ställen än Pirate Bay och därför kan åklagaren inte styrka något huvudbrott alls, säger försvarsadvokaten Per E Samuelsson.

På försvarssidan pågår en diskussion om att kräva att tingsrätten inhämtar ett yttrande från EU:s domstol.
– Frågan om e-handelsdirektivets inverkan på det här fallet är oklar, säger Per E Samuelsson.
Frågan är om en söktjänst, vilket Pirate Bay uppger sig vara, ska vara ansvarigt för innehållet i dess sökträffar.
Om tingsrätten vänder sig till Bryssel kommer domen i målet att fördröjas med omkring två år.
Musikbranschens advokat Peter Danowsky uppskattar inte den idén.
– Och jag tror inte heller att domstolen kommer att bifalla det, säger han till TT.

Mer läsning

Annons