Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vit Lomo lagom till jul

De enkla och kamerorna från Sovjet har blivit kult.

De enkla och kamerorna från Sovjet har blivit kult. Nu är kulten business och det går att köpa en vit Lomo LC-A+ i ett snyggt kit.

Lomografin uppstod sedan några studenter från Wien rest till Prag och upptäckt kameran Lomo LC-A från den sovjetiska optik- och vapenfabriken Lomo i Leningrad.

Märket gav namn till rörelsen Lomografi/Lomography som startade i början på nittiotalet under studenternas resa genom Tjeckien. De plåtade vilt och fastnade för det något konstnärliga uttrycket kamerorna gav. Sättet att fotografera spreds över världen och blev räddningen för den lilla kamerafabriken vars existens hotades av Sovjetunionens fall.

Så småningom ledde deras enstusiasm till att The Lomographic Society bildades. Denna förening samlar nu hundratusentals entusiaster runt om i världen. Lomografin har 10 budord för hur ett lomografi skall tas. Det sista budordet sammanfattar de övriga: Strunta i regler.

Det är fortfarande den ursprungliga kameran LC-A som säljs på lomosajter. Nu kommer en vit specialversion kallad Lomo LC-A+ Special Edition.

Den vita modellen har tagits fram för att fira 25-års jubiléet efter stundeternas upptäckt.
/Magnus Fröderberg

Kamera & Bild