Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst har vissa råd

Ragna Unger (M) hävdar i en insändare den 4 augusti att vi har råd att ta emot flyktingar. Argumentet hör till den politiska retoriken att framställa alla som ifrågasätter flyktingpolitiken som intoleranta egoister. Samtidigt höjer man sig själv som generös och tolerant. Som sådan söker man stöd hos allmänheten för att kunna företräda dem i politiska församlingar. I sin ädelhet behöver man inte ens ta sakdiskussionen. I decennier har de faktiska kostnaderna för flyktingmottagningen inte objektivt utretts.

Ädelheten blir dock väldigt skamfilad med perspektiven på vad man alternativt kunde göra för den globala flyktingproblematiken. Migrationsverkets årliga bidrag för 320 flyktingar till Östersund skulle i UNHCR:s regi på plats i flyktinglägren räcka till tält och köksutrustning för drygt 100 000 flyktingfamiljer samt över en miljon filtar. Svensk flyktingpolitik är således allt annat än human. Med en kraftig invandring så håller man uppe arbetslösheten som är bra för arbetsgivarna när det gäller att hålla tillbaka lönekraven bland löntagarna. Invandringen ökar efterfrågan på allt vilket välkomnas av företagen. Främst fastighetsägarna skär guld med täljkniv när fastighetspriser och hyror stiger mångdubbelt snabbare än konsumentprisindex. Moderaternas och Ragna Ungers intressen blir väl tillgodosedda samtidigt som de utmålar sig som toleranta, generösa och humana.

Alla ökade levnadskostnader läggs på skattekollektivet där främst de oetablerade unga på fastighetsmarknaden är de stora förlorarna. Med fasta, säkra och trygga höga inkomster från skattebetalarna och boende i egna fastigheter så innefattas de flesta av vårt lands riksdagspolitiker inom kategorin vinnarna.

Det handlar således inte om omsorg om flyktingar utan om en gigantisk intern svensk förmögenhetsomflyttning från yngre till äldre och från löntagare till företagsintressen. "Vi har råd", är naturligtvis helt rätt uttryck för dem som tjänar på flyktingpolitiken.

Carl Festin och Gerhard Carlsson, kommunalt valbara för Framstegspartiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel