Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst flyg kan komma igång

Begränsad flygtrafik i norra Sverige och norra Norge kan eventuellt komma i gång på fredagen.

Det svenska luftrummet öppnas nu stegvis med start i delar av Norrland. Det första området som öppnas är väster om en linje Gävle-Söderhamn till Kiruna med sydlig gräns Gävle-Mora. Färdtillstånd kommer att ges successivt.
Den informationen går Luftfartsverket ut med vid 07.30-tiden på fredagsmorgonen, men flygtrafiken står stilla med de flesta flyg inställda före lunch till följd av att luftrummet är fortsatt stängt.
SAS aviserar att flygavgångarna på Åre/Östersunds flygplats är inställda till och med klockan 16.00 i dag.
Enligt bolaget Nextjet är det störningar i trafiken även i dag och samtliga linjer till och från Arlanda samt till och från Åre/Östersund fram till klockan 12 i dag ställs in.
Vindarna tros vända så att askmolnet driver bort från Norrland, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion på morgonen.
– Det går att öppna upp luftrummet över Lappland och Jämtland nu men det hjälper inte eftersom det är stängt på andra platser i landet. Jetströmmen har flyttat askmolnet lite grann, säger Jan Lindqvist på Luftfartsverket i SR:s nyhetssändning vid tiotiden.