Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst flyg kan komma igång

Begränsad flygtrafik i norra Sverige och norra Norge kan eventuellt komma i gång på fredagen.

Annons

Det svenska luftrummet öppnas nu stegvis med start i delar av Norrland. Det första området som öppnas är väster om en linje Gävle-Söderhamn till Kiruna med sydlig gräns Gävle-Mora. Färdtillstånd kommer att ges successivt.
Den informationen går Luftfartsverket ut med vid 07.30-tiden på fredagsmorgonen, men flygtrafiken står stilla med de flesta flyg inställda före lunch till följd av att luftrummet är fortsatt stängt.
SAS aviserar att flygavgångarna på Åre/Östersunds flygplats är inställda till och med klockan 16.00 i dag.
Enligt bolaget Nextjet är det störningar i trafiken även i dag och samtliga linjer till och från Arlanda samt till och från Åre/Östersund fram till klockan 12 i dag ställs in.
Vindarna tros vända så att askmolnet driver bort från Norrland, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion på morgonen.
– Det går att öppna upp luftrummet över Lappland och Jämtland nu men det hjälper inte eftersom det är stängt på andra platser i landet. Jetströmmen har flyttat askmolnet lite grann, säger Jan Lindqvist på Luftfartsverket i SR:s nyhetssändning vid tiotiden.