Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst blev det SM-guld för Härjedalsduon

/
  • Peter Ekholm, till vänster och den som kör motorcykeln (som väger 260 kilo och har 190 hästkrafter), och Pär Nilsson, kan titulera sig svenska mästare. Finaltävlingen i Ånnaboda gick härjedalingarnas väg.

Dagens kanske gladaste härjedalingar bor nog i Vemdalen.

– Helt underbart, jublar Peter Ekholm, sedan och Pär Nilsson tagit SM-guld i sidovagn i backe.

Annons

Paret från Härjedalen hade allting upplagt inför den sjätte och sista deltävlingen i lilla Ånnaboda, strax utanför Örebro. Av de 19 förarna i klassen kom 14 till start.

Regerande mästarna och huvudkonkurrenterna Anders Nilsson och Mats Lööv gjorde ett gott försök att utmana om guldet, men till slut var Ekholm och Nilsson snäppet bättre.

Det skulle räcka att Härjedalsparet var minst femma i ett av de två finalheaten för att guldet skulle bärgas och det lyckas man också med. En tredjeplats i det första finalheatet ordnade biffen.

– Vi var ruggigt nervösa innan. Att bli femma innebär att man inte ska behöva anstränga sig så hårt, men det är svårt att köra på säkerhet, berättar Peter, som dock klarade pärsen på ett bra sätt.

SM-guldet var en rättmätig belöning på en säsong som varit en höjdare på alla sätt. Ekholm/Nilsson hade innan finaldagen en rad som inte skäms för sig: 1–1–2–1–2 i de fem tidigare deltävlingarna.

Glädjen var förstås stor efteråt.

– Det är helt underbart, något man alltid har strävat efter. När vi satt och pratade i våras kom vi överens om att sikta mot guld och det har känts bra ända sedan första deltävlingen som vi vann.

• Är det här ett bra läge att sluta nu?

– Det förtäljer inte historien. Men ska man sluta ska man väl göra det på topp. Vi får se. Det som avgör är vilken typ av fotbollssatsning som våra barn vill göra, säger Peter, som kört backe ihop med Pär Nilsson sedan 2002.

– Å andra sidan är det här en väldigt billig sport. Vi kan lägga av i fem år och sedan komma tillbaka. Jämsides med folkrace finns det nog ingen motorsport som är så billig.

Annons