Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visst är det bätter, men int är det bra

Det är märkligt att ju mer samhället utvecklas tekniskt, desto mer sårbart blir det.

Jag är definitivt ingen utvecklingsmotståndare. Jag älskar ny teknik och nya innovationer. Jag beundrar människor som tänker till och skapar nya smartare lösningar som leder till att vi kan leva våra liv smidigare.

Men när ett vulkanutbrott på Island lamslår flygtrafik från Frankrike och uppåt över hela norra Europa så börjar man tänka till. Det hade inte hänt för fyrtio år sedan. Detta på grund av enkla fakta såsom att man då inte kände till faran med aska i flygplansmotorer och man hade inte satellitbilder där man kan följa askmolnets framfart. Och för åttio år sedan hade ingen flygtrafik lamslagits för då fanns det ingen flygtrafik för privatpersoner att tala om.

Det är ju fullständigt sagolikt att man kan bo i Östersund och jobba i Stockholm. Eller åka på en weekend till New York om man vill. Flyget är fantastiskt. Men det känns ändå som att vi har utvecklat en fantastisk transportteknik som blir mer och mer känslig ju mer den utvecklas.

Eller tågen i vintras. Det känns som att desto modernare tåg och ju nyare växlar som installeras, desto sämre klarar tågtrafiken av lite vanlig svensk vinter. Märkligt! Och ännu konstigare är det att vintern verkar komma som en fullständig överraskning för tågtrafiken varje år. Snön borde inte förvåna oss, vi bor ju ändå i ett land som korsas av polcirkeln.

Vår bil har varit racklig och en varningslampa lyser lite obehagligt på instrumentpanelen. I kvarteret ligger en bilmekanikerfirma som jag svängde ner till för att få lite konsultation och stilla min oro. Jag berättade allt om bilen och lampan som lyste för en oljefläckig mekaniker och till sist avslutade jag med frågan Vad är felet?. Han svarade snabbt Jag har ingen aning, måste koppla in bilen till datorn så får den säga vad som är fel.

Visst det kanske inte är lätt att svara direkt på vad som var felet på vår bil med hjälp av min halvtaskiga beskrivning, men att som utbildad bilmekaniker inte ens kunna komma med en gissning utan hänvisa till en dator känns konstigt. I min värld blir det fel. Va fasen, min farfar kunde fixa en Fordmotor som pajat med skosnören och lite tuggummi.

I egenskap av producent för SVT:s Draknästet har jag de senaste dagarna fått ta emot lite upprörda mail från Draknästetfans som är förbannade över att programmet inte kan ses i mobilen. Kan inte folk vara nöjda med att programmet visas i både TV och på nätet?

Tekniken blir bättre men känsligare. Vi blir duktigare men samtidigt sämre. Möjligheterna blir fler men kraven hårdnar.

Jag säger som min husgud Allan Edwall. Visst är det bätter, men int är det bra!