Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visioner om ett bättre Sverige

2007 var det a-kassan, 2008 skattesänkningarna, 2009 sjukförsäkringen.

Annons

De senaste årens första majfiranden har, av naturliga anledningar, kommit att handla väldigt mycket om Täbys egen stolthet. En trötthet har börjat smyga sig på, det finns faktiskt roligare saker att ägna sig åt än att diskutera Fredrik Reinfeldts göranden och låtanden.

Borgerligheten har nu styrt Sverige i 31 300 timmar och alla som har genomlidit ”Göta Kanal 3” (1,4 timmar) inser att 31 300 timmar är en lång tid.

Därför var det glädjande att höra en arbetarrörelse som inte ägnade fullt lika mycket (nåja, en del blev det) av sin dag till att prata om motståndaren utan i stället fokuserade på egna mål och visioner.

När Bo Krogvig, valgeneral och huvudtalare i Östersund, berättade att Socialdemokraterna i dag, måndag, i samband de rödgrönas budgetpresentation kommer att lansera ett program för upprustning av slitna skolor lät han inte som en trött oppositionspolitiker utan som en samhällsbyggare. ”Investera, investera, investera!”, manade Krogvig.

Skolan blir fräsch – ett pingisbord ställs ut i korridoren, nya soffor köps in till i kafeterian – och samhället blir lite bättre. Det är socialdemokrati i sin mest konkreta och fina form.

Nej, i år var det inte Fredrik Reinfeldt som stod i centrum utan den framtid som väntar efter den 19 september.

Hur ska vi forma vår framtid? Bo Krogvig berättade om upprustade skolor och nya, billiga hyresrätter. Mona Sahlin upp-repade löftet om höjd a-kassa med lägre avgift och en utjämnad beskattning mellan lön och pension.

Regeringen har lagt sin sista budget, slutet närmar sig, något nytt men välbekant står redo att ta över. På Stortorget slet vinden i de röda fanorna. Det blåste. Vänstervindar.