Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visionen är klar: 10 000 nya företag

Sedan 1950-talet har Jämtlands läns befolkning minskat med 20 procent. Inget annat län har drabbats så hårt av socialdemokratisk regeringspolitik.

I grunden finns det bara en väg till välstånd. Den vägen stavas företagsamhet. Företag skapar arbetstillfällen, skatteintäkter och efterfrågan på tjänster och möjligheter för underleverantörer. Det kan tyckas vara en självklarhet, men har långtifrån varit det när den statliga politiken för regional utveckling utformats.

Centerpartiet vill se en ännu större kraftsamling i Jämtlands län, på alla nivåer, för att vi ska bli ännu bättre på att ta tillvara entreprenörskap och innovativ förmåga. Vi har stora möjligheter.

Vårt län präglas av ett ut brett småföretagande. Många landsbygdsboende driver i dag både ett och flera företag med flera olika verksamheter. Det är vad det i grunden handlar om, att frigöra den enskildes utvecklingskraft och de goda förutsättningarna i vårt län.

Vi måste sätta mål, det här är mina: om 10 år ska vi vara tio tusen fler invånare, ha skapat tio tusen nya jobb och tio tusen nya företag.

För många som drivs av viljan att starta företag är finansieringen en avgörande fråga, inte minst i norra Sverige, där bankerna ofta är njugga i sin kreditgivning.

Att förbättra tillgången på riskkapital genom regionala näringslivsfonder är av största vikt. Centerpartiet föreslår att det i Jämtlands län inrättas ett riskkapitalbolag med en och en halv miljard i tillgångar. Det kan ske genom försäljning av utländska delar av Vattenfall. Dessa fonder kan förstärkas genom att ALMI får ett förändrat uppdrag och tydligare krav på sig att stödja småföretagare.

Genom förändringar i skattesystemet, som frihet från statlig inkomstskatt i stödområden eller riskkapitalavdrag kan vi locka fler att bosätta sig och starta företag i länet.

I kombination med särskilda satsningar på ungdomars, kvinnors och invandrares företagande skulle dessa åtgärder skapa ett attraktivt näringsklimat och dessutom bra villkor för framgångsrika entreprenörer. Så skapar vi också ett län som attraherar nya invånare, än fler företag och skapar förutsättningar för bibehållen och utvecklad välfärd och service.

Valet den 19 september handlar förvisso om vilka som ska regera Sverige. Men det handlar också om vilka företrädare och vilken röst för Jämtlands län vi vill skicka till Riksdagen. Det handlar om vilken vision vi vill ha för utvecklingen i vår del av länet. Min vision är klar: 10 000 nya företag för tio goda år.

Per Åsling (C)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel