Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vision värd att värna

Annons

Vid Miljöpartiets kongress i Östersund 2008 var stridsfrågan huruvida partiet skulle slopa det gamla kravet att Sverige ska lämna EU. Många partimedlemmar var starkt kritiska, och först efter en hård debatt segrade partistyrelsens linje. Vid den pågående MP-kongressen utmanar återigen partiledningen gräsrötterna i en för dem symboliskt viktig fråga, en generell förkortning av arbetstiden.

Sänkt normalarbetstid är, eller har i alla fall varit, en grundval i de grönas ideologi: här finns både en kritik mot dagens ohållbara konsumtionsdoktrin och en dröm om ett annat behagligare liv.

Om det slopade kravet att utträda ur EU var en anpassning till verkligheten – Sverige kommer inte att lämna unionen – är frågan om hur vi ska fördela värdet av den ökade produktiviteten mellan ledighet och pengar, betydligt bättre placerad i tiden.

Arbetslösheten befinner sig på höga nivåer samtidigt som vi jobbar mer övertid än någonsin. Stress har blivit en ständig följeslagare i många människors liv. Och som en konsekvens av det uppjagade tempot stänger vi av, väljer bort varandra. Undersökningen i fredagens Aftonbladet om svenskarnas minskade sexlust borde ses som en varningssignal att det är något fel med vårt sätt att leva. Att växla kärleksliv mot apatiskt tv-tittande är en dålig förhandling. Den lättjefulla ursprungsmänniskan måste vända sig i sin grav.

Miljöpartiet har successivt anpassat sin politik för att bli mer regeringsdugligt. Att fortsätta denna anpassning med att släppa kravet på sänkt normalarbetstid skulle möjligen underlätta en framtida förhandling om regeringsmakten, men skulle samtidigt innebära att partiet avhänder sig en vacker vision som går rakt in i många jäktade svenskars hjärtan.