Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Visa skinkorna!”

Annons

Oavsett snödjup är det vinter på riktigt när världscuperna i skidskytte, längd och alpint drar igång. Tiden har stått stilla sedan jag var liten. Långa lata helger med ostmackor framför teven. Första åket, en stafett eller två, andra åket, sedan eftersnack och intervjuer. Stenmark och Svan var större än Gud.

Jag kan inte minnas några kvinnor före Magdalena Forsberg, men idag är vintersport ett under av jämställdhet jämfört med sommarsport. Det är en självklarhet att referera herrstafett och damstafett när det gäller längdåkning. Om sommaren blir fotboll gärna just fotboll och så damfotboll.

Vintersportare har lika mycket kläder på sig oavsett kön, fast rotar man lite så finns det säkert någon Sepp Blatter även där. FIFA-presidenten ville att fotbollsdamerna skulle bära lite mindre kläder för att locka mer publik. Tack och lov faller det på sin egen orimlighet att designa kvinnligare outfits när utövaren ska klara allt mellan 5 och 25 minusgrader.

På sommaren går det finfint. Kolla på friidrotten. De flesta tjejer har besynnerligt omoderna bikinitrosor. Så snålt skurna att de måste dras ur klykan efter varje hopp. Damerna spanar in resultatet samtidigt som de undersöker om trosorna sitter kvar. Sju meter, coolt. Och jag har inte visat hela underlivet. Bra dag! I gropen bredvid landar en kille i löst linne och vanliga shorts. Trots fladdriga kläder hoppar de både längre och högre.

Sämst av alla sporter är nog beachvolleyn. I reglementet för sommar-OS i Sydney 2004 hittar du följande; Herrar ska ha linne och shorts. De får vara lösa, bara shortsen slutar minst femton centimeter ovanför knäna. Damer ska ha antingen baddräkt eller tvådelat. Oavsett vilket så ska det vara tajt, och trosorna måste vara skurna upp mot höftkammen.

Damerna får alltså inte ha nåt som skyler ljumskarna. Det är deras skyldighet att gå och dra ut sina trosor ur häcken. Visa skinkhalvorna för miljoner tv-tittare. Rätta till trekantsbikinin så inte brösten ramlar ur när de spajkar. Annars får de inte vara med.

Vad trist att tjejerna anses vara så urusla att ingen vill se dem idrotta om de har kläderna på. Vad trist att de ställer upp på de villkoren. Och vad trist att den manliga publiken anses vara så enkelspårig och ointresserad av sport att man måste locka den med lite naket. Faktiskt är det fenomenet lika förnedrande för de avklädda kvinnorna som för de korkade männen.

Bortsett från en och annan höh-höh-rubrik angående ACO:s graviditet så håller vintersporten högre profil generellt, i både reglementen och referat. Bevisligen är det möjligt att strunta i kön och utseende för att istället fokusera på prestationer. Det blir straffrundor för sommarsporten tills de skärper sig och följer med in i 2000-talet.

Jag önskar förstås att jag kunde runda av med att prisa kulturvärlden – fantastiskt jämställd och könsneutral. Tyvärr är det inte alls sant. Sahara Hotnights kallas tjejband, medan the Hives är ett rockband. Hopplöst. Det blir en krönika till om det, nu ska jag sätta på kaffe och kolla in sändningarna från Hochfilzen och Val Gardena.

Mer läsning

Annons