Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa respekt för min sjukdom eller håll tyst

Jag har en nackskada som gör att jag har ständig huvudvärk, har även med tiden utvecklat fibromyalgi och reumatism.

Ständig värk är verklighet för tiotusentals svenskar i dag. Det syns inte att vi är sjuka om vi inte är kritvita i ansiktet av smärta eller ligger i ett hörn och kräks någonstans.

Det är säkert därför vissa duktighetsministrar fått för sig att komma med små uppmuntrande ord som "du ska inte känna efter så mycket", eller klassikern "det är bara att bita ihop".

Till er som inbillar er att man blir mer smärttålig ju mer smärta man har, kan jag komma med nyheten att så är inte fallet. Tvärtom blir du mer smärtkänslig.

Jag skriver inte det här för att ni ska tycka synd om mig, och jag förstår att om man inte haft långvarig smärta kan man inte förstå hur det är. Men det jag kräver är att ni visar respekt för min sjukdom och för mig, och inte utgår ifrån att jag ljuger.

Nästa gång ni tror ni försöker peppa någon, eller helt enkelt är elaka nog att säga att personen i fråga ska bita ihop eller sluta känna efter, så ha vänligheten att hålla klaffen. Det enda som händer är att personen i fråga som ni behandlar som en mindre vetande blir oerhört sårad av era uttryck.

Kicki

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel