Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Visa att vägen ut ur kriget måste gå via förhandlingar

I dag träffas statsminister Fredrik Reinfeldt (M), utrikesminister Carl Bildt (M), Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och ytterligare en person för ett samtal om Sveriges Afghanistanpolitik. Inbjudan säger det mesta. Det rödgröna blocket består av tre partier med fyra ledare. Inbjudan går till två personer. Vill regeringen ha en blocköverskridande överenskommelse? På den provokationen som riktas mot Vänsterpartiets Lars Ohly, är det rimligt att Sahlin tar med sig just Ohly till detta sonderande möte.

Sahlin bör också ge en alternativ bild till det nioåriga kriget som vägen ur Afghanistans elände. Som författaren och journalisten Nina Hjelmgren skriver i gårdagens SvD, så är det inte så mycket så att civila satsningar kräver militär närvaro, som att stabilitet kräver civila satsningar.

Genom USA:s och Natos militära insatser, där tusentals civila dör varje år, har man förskingrat det förtroende som fanns omedelbart efter det bombkrig som ledde till talibanernas fall. Återuppbyggnaden efter bombkriget handlade om att se till ”utlänningarnas behov”, som Hjelmgren skriver. Det handlade om vägar, flygplatser och mobilnät. Men det befolkningen behövde i jordbruket nonchalerades. Följden blev både mer knarkodling och en korruption som genomsyrar förvaltning och regering. Det har lett till att talibanerna stärkts även på det militära området.

Det gäller att se dem som de är. Svenska Afghanistankommitténs Björn-Åke Törnblom berättar i gårdagens DN hur kommittén i talibanstyrda Wardak driver skolor för 12000 flickor och 10000 pojkar. I områden där talibanerna kämpar om kontrollen riskerar skolorna däremot att brännas ner som ett led i kampen om makten. Också Afghanistan måste få fred. Och den måste komma genom förhandlingar.

För som liberala DN skriver: Sedan Vietnamkrigets dagar har inte klyftan mellan vad omvärlden hoppats uppnå med utländsk intervention och de reella möjligheterna att nå framgång varit större.