Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virtuost spel värmde dragspelsälskarna

En relativt ung dragspelskung gästade länet för första gången. 43-årige Alf Hågedal intog estraden under ett par timmar under lördagskvällen i en till bredden fylld föreningslokal i Ås.

Förväntningarna låg i luften. De flesta som fanns på plats hade aldrig hört honom ”live” men tack vare dragspelskännaren Rune Eriksson, från Laxviken, hade det här mötet möjliggjorts genom goda kontakter. Alf är skaraborgare född i Tibro, men sedan många år bor han i Göteborg där han nu ägnar sig helt till musiken. Han har en gedigen musikutbildning, då han studerat komposition under sex års studier vid Högskolan i Göteborg.

Redan som ung var hans förebilder Pietro Deiro och de svenska storheterna Ragnar Sundqvist, Sven Hylén, Kalle Jularbo och Olle Johnny. Alf spelade under konserten på ett 87 år gammalt spel tillverkat i Italien och där Sundqvists namn fanns inpräntat. Som ensam på scenen genomförde han en allsidig kavalkad i olika genrer och visade därvid sin allsidighet. Det blev inte bara Frosinimusik utan han uppförde också Karl Jularbos tävlingsrepertoar från 1910-talet.

Under andra avdelningen, efter kaffepausen, framförde kvällens utomordentlige programledare Tage Lundqvist tillsammans med hustrun Eva duetter på sina durspel. ”Enradig vals” av norrmannen Sigurd Bilöygard var en verklig pärla och med svängigt komp av kontrabasisten Börje Bengtsson och Kurt Göran Lindgrens gitarr blev framförandet en publiksuccé. Tage spelade också solo på sitt munspel.

Därefter tog 18-årige Elias Persson scenen i besittning och visade att han lyckats fånga åhörarnas hjärtan i sitt dragspelande. Elias som bor i Österåsen har endast spelat dragspel ett par år men räknas redan som ett av länets nya framtidshopp, allt enligt sakkunnigas bedömning.

För övrigt var denna konsert en njutning för själen. Hågedals mångsidighet inom musiken väckte nog till nya visioner för många som gillar den här sortens mästerliga färdigheter.

Åke Bengtzon

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Länstidningen Östersund Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel