Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Virtuellt hälsorum med vård via videolänk

Vård som du utför själv med hjälp från vårdpersonal via datorn.
Framtidens vård är här och den etableras först i glesbygd.

Annons

De ska fungera som en liten vårdinrättning, de virtuella hälsorummen. I höst kommer befolkningen i Ragunda och Bräcke kommuner att utföra enklare diagnostikbehandlingar på sig själva utan att någon vårdpersonal är närvarande, förutom via videolänk.

– Ett exempel är en kvinna i Västerbotten, där de redan har virtuella hälsorum, som upptäckte att hon hade socker före att vården upptäckte det, säger Göran Larsson, forsknings- och utvecklingschef.

Han poängterar att de virtuella hälsorummen inte ska ersätta den befintliga vården snarare underlätta och utveckla den.

– Personalen kommer kunna ägna sig åt andra patienter och behöver patienterna i de virtuella rummen personal så finns det via en länk, säger han.

Landstinget har blivit beviljade 2,8 miljoner kronor i forskningsmedel från Vinnova, en statlig myndighet under Näringsdepartementet för att utveckla en ersättningsmodell för hälsorummen för en långsiktig lösning av hälsorummen. Projektet kommer att drivas i samverkan med Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och med Kungliga Tekniska Högskolan.

En av tankarna bakom de virtuella hälsorummen är att de ska placeras ut i glesbygden för att underlätta vårdarbetet. Tanken är att hälsorummen ska finnas i varje kommun men först ut att få hälsorummen blir alltså Bräcke och Ragunda.

– De kommer kunna ligga i en hälsocentral, ett äldreboende eller kanske en skola. Ja där det finns ett rum att ha dem i. Detta projekt är en följd av vårt arbete med distansöverbryggande teknik inom glesbygdsmedicin, säger Göran Larsson.