Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Violinistparet från Fyrås övar för vårkonsert

/
  • Det är roligt att få vara med och repetera med orkestern från början, tycker Cecilia och Martin Gelland. ”Som solist kommer man annars ofta in strax    före konserten”. Foto: Ulrika Andersson
  • Det gäller att räkna rätt för att veta när kontrabasen ska komma in. Ulla-Britt Johansson och Dan Svedberg koncentrerar sig.
  • Orwar Erikssons partitur är späckat med dirigentens egna noteringar.

Världsviolinisterna från Fyrås, Cecilia och Martin Gelland, spelar i vår för första gången med Östersunds Orkesterförening. Tillsammans uruppför de ett alldeles nyskrivet verk av kompositören Ingvar Karkoff. LT var med på en repetition.

Annons

Borta och hemma, stora sammanhang och små. Cecilia och Martin Gelland delar sin tid mellan att resa världen runt som violinduo och att spela med skolbarn hemma i Strömsunds kommun. De anlitas för solistuppdrag hos de allra största och finaste orkestrarna men nu har de vikt några veckor för lilla Östersunds Orkesterförening.

– Vi kände att det var dags nu, säger Cecilia.

Konserten som äger rum den 28 februari kommer att innehålla uruppförandet av ”Dubbelkonsert för 2 violiner och stråkar” av Ingvar Karkoff. Han är född 1959 och anses vara en av Sveriges främsta kompositörer av nutida konstmusik. Han har skrivit två stycken för Duo Gelland tidigare.

– Men just den här dubbelkonserten är skriven speciellt för oss och Östersunds Orkesterförening och har blivit till tack vare pengar från Kulturrådet, som har ett särskilt bidrag för att stimulera beställning av nya verk, berättar Cecilia Gelland.

Hon är lyrisk över vad Ingvar Karkoff åstadkommit:

– Han är en fantastisk orkestrerare som verkligen kan måla med hela orkestern.

Att komponera ett verk för en orkester som inte är professionell kräver dock en speciell känsla och förståelse, menar Cecilia:

– Ibland är det svårare att skriva lätt. Men här har Karkoff verkligen lyckats med sitt uppdrag. Solostämmorna, som Martin och jag själv spelar, är mycket krävande. Medan orkesterns är enklare, så de hinner lyssna medan de spelar.

Så är det dags att gå in i Kulturskolans stora sal i Folkets hus och börja repetitionen. Orkesterföreningens dirigent Orwar Eriksson inleder med en lång och noggrann genomgång av partituret. Alla har blyertspennorna till hands och noterar eftersom; ändrar forte till mezzoforte, ritar ut legatobågar och staccatoprickar...

– I takt 32 börjar ni på mezzoforte och gör ett crescendo från tvåan i takten, säger Orwar och jag inte låta bli att imponeras av att alla musiker verkar vara så – ja just det, med på noterna.

Så börjar de spela och jag förstår att här måste man inte bara vara musikalisk utan också duktig på matematik. Många av stämmorna har långa pauser mellan varven och det gäller att kunna räkna rätt för att veta när man ska komma in igen.

– Jo, det bygger mycket på räkning, vilket kan kännas lite jobbigt i början. Men det är ett väldigt maffigt verk, säger kontrabasisten Ulla-Britt Johansson som jag pratar med i kaffepausen efter första satsen.

– Svårt och annorlunda. Men spännande, tycker andreviolinisten Per Alexandersson.

– Sådan här musik kräver att man lyssnar på den många gånger. Men eftersom verket är alldeles nyskrivet finns det ju inga inspelningar som man kan lyssna på för att höra hur det ska låta.

Förutom i ”Konsert för 2 violiner och stråkar”, som är cirka 20 minuter lång, kommer Cecilia och Martin Gelland att vara solister i ”Rondo” av den tyske kompositören Ludwig Maurer (1789–1878). Det handlar om tidig romantisk musik och Martin Gelland är inte säker på att stycket har framförts offentligt förut.

– Jag hittade noterna på ett antikvariat i München, berättar han.

Martin Gelland tycker att det känns spännande att spela två så olika verk i samma konsert.

Ulla-Britt Johansson tycker också att det känns bra att blanda nytt och gammalt:

– Vi i orkestern spelar också några verk på egen hand som är både lättlyssnade och välbekanta. Det blir Mozarts ”Eine kleine natchmusik” bland annat.

Annons