Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterväder ger tunna isvägar

Storsjöns isvägar kommer inte att vara användbara än på ett tag. Isolerande snö ovanpå tunn is gör att det drar ut på tiden.

Vanligtvis kan man börja utnyttja de isvägar som upprättas på Storsjön ungefär vid den här tiden på året. I slutet av januari förra året kunde man till exempel köra sträckorna Norderön-Håkansta, Norderön-Isön och Vällviken-Sunne över isen. I år ser det inte ut så, just nu är ingen av sträckorna körbar eftersom isen på sjön har växt alltför sakta den här vintern.

– Just nu jobbar vi med alla tre isvägar, och i nuläget ligger sträckan Norderön-Håkansta bäst till, säger Peo Zackrisson som är isvägsansvarig på Färjerederiet.

Han förklarar att den här vintern lade sig en tunn is på sjön, varpå ett snölager lade sig vilket isolerade isen från kylan i luften. Därför tar det lång tid för isen att bli tjock nog.

– Den här vintern har isen vuxit tre centimeter på sju dagar, jämfört med nio centimeter föra året. För att vi ska öppna en väg för fordon som väger två ton måste det vara minst 25 centimeter tjockt på de tunnaste ställena, säger Peo Zackrisson.

Isvägarna är en bra tillgång för de bilister som under resten av året använder sig av färjelederna som anknyter till Norderön. Att hålla hastighetsgränsen på 30 kilometer i timmen är enligt Peo Zackrisson viktigt för att inga sprickor ska uppstå, och man blir tvungen att stänga igen vägarna.

Just nu kör man skoter över vägarna, och drar armeringsnät bakom sig för att snön ska bli mer kompakt och isen därmed mer nedkyld. Peo Zackrisson kan inte sia om när vägarna kan komma att öppnas.