Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintersportcentrum ska forska på utförsåkare

Vintersportcentrum i Östersund fortsätter att utvecklas. Just nu bygger de ut och bygger om för att kunna utveckla verksamheten. Nu väntas kända forskare från Österrike och Schweiz till den idrottsmedicinska mottagningen.

I går bestämde sig landstinget för att fortsätta satsa 500 000 kronor per år på skid- skidskytteuniversitetet och 600 000 kronor per år på den idrottsmedicinska mottagningen.

Från 2009 har landstinget också köpt ortopedisk verksamhet som fysiskt är förlagd inom Campus och där en viss koppling till IMM och Vintersportcentrum finns. Avtalet löper ut 2013.

Enligt landstinget gjordes upphandlingen för att stimulera en utveckling i länet av specialiserad ortopedi främst inom artroskopisk kirurgi, som därmed också skulle stärka den medicinska delen i Vintersportcentrum.

I Åre byggs nu en försöksanläggning upp kring utförsåkningen där forskning ska ske direkt på plats.

Idrottsmedicinska mottagningen, IMM, har i sin verksamhet tre nivåer av besökare.

Den första är elitidrottare som ligger på landslagsnivå. Den andra är tävlingsidrottare som ligger strax under landslagsnivå eller tillhör rekryteringsgrupper till landslagsnivån eller tävlingsidrottar på regional nivå.

Här hamnar också de flesta ungdomar som finns på idrottsgymnasier.

Den tredje nivån är motionärer som tränar regelbundet i genomsnitt två gånger per vecka.

Under 2009 besökte totalt 301 idrottare IMM samt runt 200 övriga den sjukgymnastiska mottagningen som är en del av verksamheten.

Landstinget har även bestämt sig för att inte inrätta någon livsstilsenhet utan ska i stället samverka med Vintersportcentrum.