Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintern som kom av sig

Den milda vintern har slagit rekord i sin avsaknad av riktig kyla. Isvägarna över Storsjön kom aldrig på plats och det är extremt lite snö på högfjällen.

Annons

I norra delarna av landet har medeltemperaturerna legat tio grader över det normala för februari månad.

För den som gillar vinteraktiviteter är säsongen 2013 en smärre katastrof. Det är inte bara de för årstiden extremt milda temperaturerna som ställer till det utan också avsaknaden av nederbörd.

Rapporter från olika delar av länet, och då i synnerhet den mittjämtländska fjällvärlden, tyder på rekordlite snö på högfjället.

I norra delarna av Lunndörrspasset är det i princip barmark med enstaka snöfläckar bland ljungtuvorna. Vid Snasahögarna har inte ens snön mäktat med att fylla igen bäckravinerna. På Åreskutan högre delar fattas metervis med snö från normalläget, de delar av skidsystemet som ligger i Tväråvalvet är stängda på grund av snöbristen.

– Det är ingen rekordmild vinter jämfört med tidigare vintrar eftersom januari tog ned statistiken, säger Linnea Rehn som är meteorolog på SMHI till TT.

Våren marscherar redan fram genom landet. I mitten av februari hade den nått till norra delarna av Östgötaslätten, dit brukar den normalt nå kring den 20 mars. Våren har också kommit till norrlandskusten, så långt norrut som till Umeå har definitionen av meteorologisk vår uppfyllts. Det betyder att det varit en dygnsmedeltemperatur över noll grader under sju dygn i följd.

Det finns ingen fullständig statistik över isvägarnas öppethållande på Storsjön. Men den här vintern förefaller vara den första då ingen av de tre stora isvägarna kunnat öppna. Nu har Trafikverket helt gett upp årets isvägar då sannolikheten för istillväxt är liten.

LT har fått in flera vårtecken från läsarna i länet. Vårfåglar som Stare och Stenknäck har redan rapporterats ha anlänt till länet.