Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vintern skapar problem för tåget

/
  • Veolias Mittnabolinje har haft driftsstörningar när mycket snö och ihållande kyla har skapat problem längs rälsen.Foto: Ulrika Andersson

Snö och kyla ställer till stora problem för tågtrafiken till och från länet. Veolia uppmanar därför sina resenärer att boka tidigare avgångar om de har viktiga tider att passa.

Annons

Den senaste tidens vinterväder har lett till stora driftsstörningar för Mittnabotåget som trafikerar sträckan mellan Sundsvall och Trondheim. Katarina Persson är trafikchef på Veolia transport som driver Mittnabotåget och hon säger att det är just kombinationen av kyla och snö som ställer till med problem.

– Skillnaden mot andra vintrar är att det har varit väldigt kallt samtidigt som det snöat mycket. Den snön som kommer flyger omkring och stannar inte där den landar.

Katarina Persson säger att den lätta snön landar på växlar och yr in under tågen där den kommer i kontakt med värme och bildar is.

– Förra måndagen när vi stod still i Sundsvall över natten så hade hela tåget frusit fast. Det gick alltså inte att rubba på grund av all isbildning runt hjulen och annat.

Katarina Persson berättar att det enligt Banverket inte rått liknande förhållanden sedan vintern 1993. Snön och kylan har bland annat lett till att både växlar och räls frusit sönder.

Väderproblemen har lett till att många tågturer blivit försenade och att resenärerna fått bokas om till bussar.

– Det har varit väldigt mycket problem på sistone och vid varje tillfälle så beställer vi ju extra bussar men det är ju inte alltid vi får fram dem med en gång, säger Katarina Persson.

Hon uppmanar resenärerna att försöka vara ute i så god tid som möjligt.

– Har man till exempel ett viktigt möte så kan man ju försöka boka ett tidigare tåg.

Annons