Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterkräksjukan är här

Fyra förskolor i länet är drabbade av vinterkräksjukan.

– Men det går inte att säga hur den kommer att utvecklas, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare vid Östersunds sjukhus.

Annons

Den extremt smittsamma vinterkräksjukan finns sedan en månad tillbaka i länet. Förskolor och föräldrar i Östersund och Strömsunds kommun har kontaktat Smittskyddsenheten på Östersunds sjukhus för att få råd. Vid senaste samtalet meddelades att åtta förskolebarn, alla under tre år, hade insjuknat på samma förskola.
Exakt hur många som totalt har insjuknat är svårt att säga enligt smittskyddssjuksköterskan Ingrid Svensson då rapporterna från förskolorna är knapphändiga. Dessutom dokumenterar inte flertalet av förskolorna någon frånvaroorsak. Sedan oktober 2013 har totalt i Jämtland endast 30 prover analyserats för vinterkräksjuka och åtta av dessa har varit positiva.
– Det är en svårbemästrad infektion eftersom den är så otroligt smittsam. Vi ger råd till förskolor och har information på vår hemsida till förskolor runt om i länet där all nödvändig information finns, säger Micael Widerström.
I informationsmaterialet betonas betydelsen av en snabb rapportering från föräldrarna till förskolan för att minska och förhindra utbrott.
– Vid utbrott av vinterkräksjuka avråder vi från att blanda förskolebarn från drabbade avdelningar med andra även vid exempelvis öppning och stängning, säger Ingrid Svensson, smittskyddssjuksköterska.
Hon berättar att hon bland annat har fått ett samtal från en förskolechef som ville meddela att man misstänkte att vattnet låg bakom utbrottet av deras vinterkräksjuka.
– Det finns inget som talar för att vattnet ligger bakom, säger hon.
Att vinterkräksjukan nu är här och har startar på just förskolor är inget ovanligt enligt Ingrid Svensson och Micael Widerström.
– Den kommer varje år. Ofta tar den fart i samband med jul- och sportlovstider då många människor träffas. Men det känns inte som om just den här skulle vara explosionsartad som vissa kvällstidningar beskriver, säger Micael Widerström.
Skulle vinterkräksjukan bli mer omfattande och spridas i snabbare takt är personalen på Östersunds sjukhus redo.
– Ja, här på sjukhuset har vi bra beredskap, säger Micael Widerström.