Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterkräksjuka väldigt smittsam

Nu är det dags att börja tänka på hygienen om du vill minska chansen att drabbas av vinterkräksjukan.

Med hösten kommer inte bara kylan utan även den årligen återkommande vinterkräksjukan.

– Vi har inte haft någon magsjuka på sjukhuset än, men tittar man tillbaka brukar det börja i slutet av oktober eller i början på november, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare, Jämtlands läns landsting.

Micael Widerström berättar att problemet med vinterkräksjukan är att det krävs väldigt lite för att bli smittad och dessutom kan man bli smittad av samma virus flera gånger.

Det kommer en ny stam vartannat år och det innebär att få är immuna. I fjol var det ett mellanår, men om viruset kommer att vara kraftigare i år går inte att svara på.

Vinterkräksjukan är en svår motståndare eftersom den inte syns. Den kan smitta redan innan den brutit ut och även flera dagar efter att man tillfrisknat.

Störst risk att bli smittad är vid kontakt med en sjuk person. Det finns även en risk att bli smittad av mat. Under de senaste åren har även frysta bär varit en bov.

– Men det är en droppe i havet i jämförelse med smittor som sker mellan människor, säger Micael Widerström.

Vinterkräksjukan kan medföra stora kostnader och konsekvenser. Östersunds sjukhus har tidigare fått göra intagningsstopp på hela avdelningar och de har även tvingats ställa in operationer.

Det är inte bara patienterna som blir sjuka utan det drabbar även personalen.

– För att förebygga det försöker vi nu isolera de rum där det finns smittade patienter. Eftersom patienterna inte försvinner har vi hittat ett sätt att hantera det på, säger Micael Widerström.

Det ställer höga krav på städning eftersom viruset överlever i luften och för att bli smittad kan det räcka med att någon går in i ett rum där någon varit sjuk.

Tidigare har landstinget haft som regel att de anställda ska vara hemma två dagar efter att de tillfrisknat. Det är nu ändrat till att ett dygn räcker.

– Man har inte kunna påvisat att det är någon skillnad mellan ett och två dygn. Det viktiga är att man kan sköta sin handhygien, säger Micael Widerström.

Smittskyddsinstitutet gjorde tidigare typbestämmelser på viruset men sedan årsskiftet är det slut med det. Av detta gick det att utläsa vilken sorts virus det var och varifrån smittan kom. Labbet på sjukhuset har en metod för att kolla virus och de testerna görs dagligen, så att Smittskyddsinstitutet inte längre gör testen har inte så stor betydelse.

– Det kan vara i enskilda fall om man ska hitta smittkällan. Men eftersom den i nästan alla fall smittas via en person så är den informationen inte så viktig.