Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinterdesign

/
  • 18-åriga Erika Fundin siktar i framtiden på att komma in på Beckmans designskola. Just nu pluggar hon samhällslinjen på Jämtlands gymnasium, Wargentin.   Foto: Henrik Flygare
  • Glasunderlägg och nyckelring av Durabel Design.Foto: Pressbild
  • Märket We Me by Emma står för  27-åriga Emma Renström, från Åre. Hon gör alla möjliga sorters silversmycken, men brinner mest för sina tygörhängen som hon fått en enorm respons för. Många är gjorda av gamla second handtyger.”Jag tycker faktiskt själv att de är jäkligt coola”, säger Emma.Foto: Pressbild
  • Halsband av We Me by Emma.Foto: Pressbild
  • Bakom företaget Åre Snöflinga finns Carina Brorsson som bland annat skapar i skinn och ull. De här kulorna har hon dekorerat med fina broderier.    Foto: Pressbild

Ny, spännande, lokal design finns det gott om i Jämtland, och nu ska den ut ur stugorna också.Allt från silversmycken till virkade mössor finns i stånden när Östersund får en egen Vinterdesignmarknad i Vinterstadens regi.

Annons

Idén föddes av Storsjöyrans Andréa Wiktorsson när hon och Mette Söderin satt och spånade om vad de skulle kunna hitta på i Vinterparken. Med sommarens designmarknad under Yrandagarna i färskt minne kom de fram till att en på vintern skulle vara minst lika trevligt. Och det råder inte direkt någon brist på kreativa designers i länet.

– Ju mer man börjar skrapa desto fler kommer fram. Nu har vi till och med tvingats säga nej till folk. Vi ville att allt skulle passa ihop, säger Mette Söderin.

Totalt 12 företag finns på plats under hela helgen. En av dem som säljer sina produkter är Erika Fundin från Myrviken. Hon och kompisen Charlotte Nordling, från Aspås, startade företaget Knitta UF by Charlotte och Erika för ungefär ett år sedan.

– Allt började med att jag inte hittade den perfekta mössan på stan, därför gjorde jag en själv i stället. Det är jättekul att folk gillar det vi gör, säger Erika.

Numera har tjejerna fullt upp med att virka personliga mössor på beställning. Mössorna säljs även på Bou tiquen i Östersund och i Gräftåvallen.

– När vi sitter och säljer våra mössor frågar många om det är vår mormor eller farmor som har gjort dem. Men jag har stickat och virkat hela mitt liv, säger Erika och skrattar.

Just nu sitter tjejerna och klurar på hur de ska vidareutveckla sin affärsidé. Snart är mösssäsongen över och det är dags att designa mer sommarbetonade produkter.

– Vi funderar bland annat på kjolar med virkade detaljer och helvirkade väskor, berättar Erika.

Mer läsning

Annons