Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vintercykling – en växande trend

Att cykla på vintern blir allt mer populärt. Enligt en färsk undersökning från försäkringsbolaget If fortsätter var tredje cyklist att trampa runt även vintertid.

Två som cyklar i Östersund oavsett om det snöar, töar eller blir isigt är Emanuel Larsson och Axel Bengtson. De bor båda på Frösön och cyklar mellan sina respektive hem och Mittuniversitetet där de pluggar till sjuksköterskor.

– Jag hjälpte min flickvän att sätta på dubbdäck på hennes cykel, men själv tycker jag att det funkar bra att cykla utan dubbar. Jag har sänkt lufttrycket lite i däcken i stället, säger Emanuel Larsson som även tycker att cykelvägarna är bra plogade och sandade.

Inte heller Axel Bengtson har känt något behov av dubbdäck. De båda tänker trampa på så länge det bara går, att ta bussen i stället är inget alternativ för dem, säger de.

– Någon gång när det har blivit såphalt på grund av underkylt regn så har jag klivit av cykeln och gått i backarna. Annars har det gått bra, säger Axel.

Enligt försäkringsbolaget If:s undersökning har 37 procent av de tillfrågade uppgett att de cyklar även vintertid. Det märks även hos cykelhandlarna, säger Anders Carlsson, ägare till cykelbutiken Velo rapide i Östersund. Relativt milda vintrar tror han har gynnat trenden.

– Intresset har ökat för varje år. Det märks bland annat på att fler köper vinterdäck och på att folk behöver lämna in cykeln för reparation även på vintern, säger han.

Flera av landets kommuner har de senaste åren även satsat aktivt för att främja åretruntcykling, så även i Östersund. Vintertid går satsningen i Östersund ut på att ploga och grusa cykelvägar i ett tidigare skede för att underlätta cyklingen. Därtill antas 100 cyklister till Vintertramparna. De som antas förbinder sig att cykla minst 60 procent av resorna till och från jobbet under perioden december till april. Kommunen utrustar dem med dubbdäck, diodlysen och cykelhjälm.

Projektet Vintertramparna har pågått i över fem år och antalet deltagare har växt från 50 till 100 de senaste åren. Inför förra vintern slog anmälningarna rekord. 420 stycken sökte till de 100 platserna som kommunen erbjöd.