Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinterakrobatik på schemat

Ett femtiotal elever hade vinterakrobatik på schemat när Parkskolan hade elevens val. En dag som innebar grundteknik i hoppning och railåkning för parkskolans elever och träning i entreprenör- och ledarskap för gymnasietvåorna på vinterakrobatikprogrammet.

Elever från årskurs sex till nio på Parkskolan fick själva välja vad de ville göra som individuellt val under en dag. En del valde vinterakrobatik tillsammans med vinterakrobatikprogrammet i Gustavsbergsbacken där de i grupper under dagen fick rotera mellan railåkning, hoppning och skidåkning.

– Många tror att det här är så svårt och visst när det kommer upp på hög nivå är det svårt. Men det finns grundteknik som man kan lära ut, som vi lär ut till våra elever och som de lär ut den till parkeleverna, säger Patric Nygren lärare på vinterakrobatikprogrammet.

Eleverna på Parkskolan kunde igår välja mellan skateboardåkning, vinterakrobatik, teckning och ämnesförstärkning.

– Jag valde det här för att det var det roligaste, säger Linn Hallberg som går i sexan på Parkskolan.

Vinterakrobatikprogrammet och Parkskolan har samarbetet i tre år. Eleverna från Parkskolan var mest intresserade av railåkning och av att hoppa så vinterakrobatikprogrammet har anpassat dagen efter deras intressen.

– Idag är det parkåkning som gäller men vi är en del av en cirkusinriktning och håller inte bara på med skidåkning och hoppning utan även med akrobatik inomhus, jonglering och det vi i slutändan gör är fysisk teater, säger Patric Nygren.

Det är vanligast att killar i högstadiet börjar med den här typen av skidåkning.

– Tjejer blir passiva inom alla idrotter vilket vi är aktiva motståndare till. Det är en lögn att tjejer inte kan hoppa. Tjejer tål mer smärta än killar och har bättre koordination, säger Patric Nygren.

Parkskolans elever får lära sig grundtekniken och bekanta sig med utbildningen och vinterakrobatikprogrammets får träna på entreprenör- och ledarskap vilket ingår i utbildningen.

I Gustavsbergsbacken vid en rail står Daniel Racas, Tobias Andremo och Magnus Olsson som alla går andra året på Vinterakrobatikprogrammet och ger tips och feedback till eleverna från Parkskolan.

– Vi lär dem att få kontroll, hantera och lära känna railen. Om de vill lär vi ut trick men vi ser helst att de har kontroll, säger Magnus Olsson.

Patric Nygren ger i sin tur killarna tips om hur de bäst ska lära ut tekniken. Det blir en del vurpor men det är bara att prova igen tills tekniken sitter.

Magnus Olsson demonstrerar för ett gäng hur man ska göra om man vill vrida lite på skidorna när man åker på railen för att åka snett eller rotera.