Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinst och gruppseger för Sverige

Tre Kronors OS-liv utan Henrik Zetterberg började med en rejäl djupdykning – men slutade med både vinst och gruppseger.

Efter att ha blivit utspelade i början reste sig Sverige och vann över Schweiz med 1–0. Daniel Alfredsson sköt segermålet och Henrik Lundqvist höll nollan efter att ha klarat 26 skott.

Men saknaden efter Henrik Zetterberg var stor till en början. Tre Kronor såg ut att vara i något slags chocktillstånd.
Alla utom Henrik Lundqvist då.

Utan honom hade schweizarna snabbt tagit ledningen, för alpnationen var på topp från första stund. När Lundqvist efter fyra minuter klarade ett friläge från Roman Wick med armen var det bara ett av många heta lägen som svenskarna släppt igenom.

Schweizarna vann skotten i första perioden med 13–5.
Förbundskaptenen Pär Mårts fick liv i sitt lag till den andra och spelbilden blev den motsatta med 17–7 i skott. Nu var det Calgarymålvakten Reto Berra som steg fram som en räddande ängel för Schweiz som har 18 spelare kvar från det lag som tog VM-silver efter finalförlust mot just Tre Kronor.

Det tog dock länge innan utdelningen kom. Daniel Alfredsson gjorde 1–0 efter 12.39 av tredje perioden på en retur sedan Berra inte kunnat hålla Erik Karlssons skott.

Gruppsegern är därmed klar redan inför lördagens match mot Lettland och Sverige går förbi åttondelen och direkt till kvartsfinal.