Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnarna och förlorarna i Swedbanks nyemission

Att Swedbanks nyemission blev övertecknad med 88 procent betyder inte att du som tecknat dig blir utan.

Annons

Att Swedbanks nyemission blev övertecknad med 88 procent betyder inte att du som tecknat dig blir utan. Alla som anmält att de ska utnyttja sina teckningsrätter får nu köpa aktier. Förlorare blir istället de som varken tecknat aktier eller sålt teckningsrätterna.

Det finns tre sätt att köpa aktier i en nyemission:

Befintliga aktieägare utnyttjar de teckningsrätter som erhållits och eventuellt också köpts till. Icke aktieägare köper teckningsrätter och utnyttjar dessa. Anmäl att du är beredd att teckna aktier utan teckningsrätter om inte alla utnyttjas. Kan i allmänhet göras som officiell garant till nyemissionen, eller som anmälan under nyemissionens gång.

Det tredje sättet är givetvis det billigaste. Teckningsrätter har ett marknadsvärde och kan säljas, så kan du teckna nya aktier utan att äga sådana har du gjort en bättre affär än annars.

Nyemissionen tecknades till 187,9 procent, vilket betyder det att det var många som ville teckna aktier utan att ha teckningsrätter. Av det totala antalet erbjudna nya aktier tecknades 98,4 procent med stöd av teckningsrätter.

Det blev därmed bara 1,6 procent av de nya aktierna som blev lediga att teckna utan teckningsrätter. Relativa vinnare i nyemissionscirkusen blev de som tecknade/köpte dessa lediga aktier. Vinnare blev även de investerare och ägare som stod som nyemissionsgaranter, för de fick betalt för det men behövde inte storköpa aktier för att nyemissionen skulle fulltecknas.

De teckningsrätter som kunnat användas för att teckna de 1,6 procenten varken utnyttjades eller såldes. Teckningsrätterna blev därför värdelösa, och deras ägare är därmed nyemissionens förlorare.

Småspararna soffliggare

Med få undantag handlade det om småsparare. 1,6 procent outnyttjade teckningsrätter kan låta lite, men det handlar ändå om 100 000 småsparare som av en eller annan anledning inte gjorde något. Det motsvarar en tredjedel av Swedbanks småägare.

Tillsammans gick de miste om närmare 150 miljoner kr, eller ungefär 1500 kr per person exklusive courtage och andra avgifter.

Det är förvisso en stor andel som inte utnyttjat eller sålt sina teckningsrätter. Samtidigt kan man konstatera att två tredjedelar ändå gjort det, säger Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman till Privata Affärer.

Är ni nöjda med detta?

  Självklart önskar vi att en större andel skulle ha varit aktiva. Men jämför man med tidigare emissioner är vi nöjda. Vi har också satsat två miljoner kr på att informera aktieägarna i annonser och broschyrer, säger han.

Dålig affär sälja enstaka teckningsrätter

Att det kostar att sälja teckningsrätter kan också ha varit en bidragande orsak till att många småsparare helt enkelt struntat i nyemissionen. Swedbank har 35 000 aktieägare som har mindre än 10 aktier. För dessa hade en försäljning av rätterna blivit en ren förlustaffär.

Huruvida deltagarna i nyemissionen blir vinnare eller förlorare i längden beror hur det går för Swedbank framöver. Om kreditförlusterna redan skulle ha toppat har aktien förutsättningar att stiga. Annars är det mera osäkert.

MARCUS HERNHAG, PRIVATA AFFÄRER

Mer läsning

Annons