Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinnarna i lyrik- och novellpristävlingen

Tove, Kata, Frida, Emma, Moa och Märta. Tjejerna regerar när det gäller att skriva poesi och prosa på Palmcrantzskolan.
Läs vinnarbidragen här.

I år, som många andra år, går samtliga priser i skolans lyrik- och novellpristävling till tjejer. Att alla vinnarna pluggar på samma program är kanske lite mer ovanligt, men i år går faktiskt alla sex på det estetiska programmet.

Tävlingen består av två delar, en lyrikdel där föreningen Gamla Östersundsstudenter står för priserna, och en novelldel där prispengarna kommer från själva skolan.

Svenskläraren Eva Bergman Nilsson ansvarar för tävlingen och hon är inte riktigt säker på hur länge den existerat:

– Men den har i alla fall funnits så länge jag har jobbat här, och jag började 1981.

Intresset för att delta har varierat genom åren, och i år var det lite färre deltagare än tidigare. Vilket inte alls betyder att kvalitén på de vinnande bidragen är lägre än förut, konstaterar Eva.

Som vanligt handlar det mycket om kärlek – mest olycklig – och om hur det känns att vara ung i dag. Men inte bara. Moa Lugner, som får andra pris i novellklassen för "Godnatt älskling, vi ses i morgon", har skrivit om hur det känns att mista sin livskamrat när man är gammal.

– Jag tycker det är vackert med gamla par som levt tillsammans hela livet och fortfarande tycker om varandra, säger hon.

Emma Nordenberg, som får första pris i samma klass, skriver också om att bli lämnad i sin novell "Två minuter". Här handlar det om ung kärlek och den som blir övergiven blir det på obestämd tid. Kärleken ges i små portioner och det går inte att veta när det är dags nästa gång.

– Själva händelsen är inte självupplevd men det är klart att det alltid finns med tankar och känslor från en själv i det man skriver, säger Emma.

Märta Gustafsson, tredjepristagare, skriver i sin novell "Det perfekta slutet" om en relation där kärleken finns från båda håll men där tajmingen är usel. Den som går kommer tillbaka men då är det för sent.

– Skriver är det mesta jag gör, säger Märta, men hon vill ändå inte satsa på skrivandet som yrke:

– Jag vill jobba på ett skivbolag och hjälpa andra att bli artister.

Tove Eriksson, förstapristagare i lyrikklassen, har skrivit en stark dikt om hur mycket plats tomhet kan ta. Tove skriver inte regelbundet, säger hon;

– Det kommer från och till. Ofta tar man till skrivandet för att lätta på trycket.

Frida Landén, tredjepristagare, har skrivit tre olika dikter om hur orättvist livet kan vara i ett större perspektiv. Om hur bra hon själv har det i jämförelse med många andra barn och unga – i Sverige och världen.

Frida tänker använda sina prispengar till att förändra villkoren för några av de barn som har det allra svårast.

– Jag sparar till en Indienresa i höst. VI är några som ska göra ett projektarbete där. Vi ska jobba på ett barnhem några veckor och sedan samla in pengar till något konkret som de behöver genom att ordna konserter med mera här hemma.

Andra pris i lyrikklassen går till Kata Nilsson, som redan är en välkänd kulturprofil i staden med bland annat estradpoesi på repertoaren. Hon har inte gett sin dikt något namn men den skulle kunna heta "Sjutton suger".

– När man var yngre hade man så många förväntningar på hur det skulle vara att bli 17 år. Men inget blev som man trodde.

Att vara 17 år handlar mycket om att inte få göra olika saker. Inte köra bil. Inte gå på krogen. Och inte rösta – vilket känns extra jobbigt för Kata eftersom det är valår i år och hon är mycket politiskt intresserad.