Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinn guld och respekt

Våra idrottshjältar är förebilder. Vi vill att de ska vara modiga hjältar hela tiden. Vinter-OS i Sotji har börjat på riktigt. Där blir våra svenska idrottare deltagare i ett politiskt spel de inte valt att ställa upp i.

I dag klockan elva börjar kvinnornas skiathlon över femton kilometer. Arrangörslandet bjöd på en mäktig invigning i fredags kväll. För oss i Jämtland var det speciellt att se fanbäraren Anders Södergren. Idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) deltog inte igår. Hon har sagt att Ryssland inte ens borde ha blivit värdland för spelen eftersom landet bryter mot de olympiska stadgarna. Där slår man fast människors rätt mot diskriminering.

Några elever och en lärare på Storsjögymnasiet startade kampanjen "fuck you Putin" för att markera mot antigaylagarna i Ryssland. Det blev en succé och människor från hela världen tog en bild där de räcker fingret åt Rysslands president. Politik handlar inte bara om vem som ska vara vår statsminister, utan också hur vi vill att vårt och andras liv ska vara. Därför blir det politik när spelen arrangeras i Sotji.

Visst var det ett misstag att förlägga spelen till Ryssland, ett land där de mänskliga rättigheterna kränks och där regimen visat hänsynslöshet i behandlingen av dem som inte hyllar Putin. En positiv tolkning när Sotji utsågs till värdort var att regimen skulle uppträda med mindre brutalitet. Det har blivit tvärtom. Förtrycket har skärpts, respekten för det fria ordet har försvagats och förföljelsen av Putinkritiska har tilltagit. Den internationella olympiska kommittén visar en väldig flathet, långt bort från festtalens fina ord om idrottens insats för att bygga en bättre värld.Det ska egentligen inte vara upp till enskilda idrottare att protestera mot ett Rysslands lagar. Men när den olympiska kommittén misslyckats så riktas strålkastarna mot de som tävlar.

"Står jag på scen tillsammans med mina lagkamrater och har tagit medaljer, då har jag inget problem med att kyssa dem på munnen" säger Per Spett (puckelpist) till Dagens Nyheter. Det kommer att handla om sport under de olympiska spelen. De som är oroade över att det istället kommer bli en gigantisk arena där mänskliga rättigheter diskuteras kan nog andas ut. Men om vi vill att politik ska vara mer än att rösta på ett parti en gång var fjärde år kan vi inte särskilja de olympiska spelen från politik.

Vi är många som kommer heja på och hålla tummarna för våra svenska medaljhopp. Vi kommer att jubla när de vinner. Utanför arenan fortsätter kampanjer som "fuck you Putin" att kämpa för mänskliga rättigheter. Den idrottare som på prispallen kysser sina lagkamrater kommer inte bara ha vunnit guld i OS. Den vinner också evig respekt och en plats i historieböckerna.