Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vinn ett aktiebolag

Sex Jämtlandsföretag gör en gemensam satsning för att skapa fler jobb till länet. I en tävling skänker de bort fem aktiebolag som de hoppas ska ge näringslivet ett lyft.

Per Åsling är styrelseordförande för Trångsviksbolaget, ett av sex företag som är med i projektet om de nya aktiebolagen. Han berättar att tanken bakom projektet är att det ska vara en utgångspunkt för människor att kunna starta företag.

– Det kanske finns de som har bra idéer men svårt att komma igång. Vi kände att vi ville testa den här idén. Det är ett sätt för företagare att hjälpa andra presumtiva företagare, säger Per Åsling.

Det är Trångsviksbolaget, Adeprimo, Pwc, Sigma, Östersundstidningar och Femper som är företagarna bakom initiativet.

Genom hemsidan får den som vill vara med i tävlingen anmäla sig och motivera sin affärsidé. Vilka som vinner kommer sedan avgöras av en jury. En vinnare kommer också röstas fram genom en annons i tre tidningar där läsarna kommer få bestämma vem som ska vinna.

– Förhoppningen med dessa företag är att det ska leda till fler jobb i Jämtland och på sikt att fler folk flyttar hit, säger Per Åsling.

Insatsen för att starta ett nytt aktiebolag är 50 000 kronor per företag och den kostnaden kommer de sex företagen stå för. De kommer sedan hjälpa till med mer pengar när företagen är bildade och kan köra igång med sin verksamhet.

– Vi kommer hjälpa till med all praktisk hjälp som lokaler, material och liknande. Men vi kommer även vara med som stöd och rådgivning hela tiden. Företagen kommer att få hjälp av var sin mentor som ska supporta dem. Den supporten kan sträcka sig över flera år, allt beroende på företagarens bakgrund, säger Per Åsling.

De sex företagen som står bakom tävlingen kommer själv inte ha någon ekonomisk vinning eller vara delägare i något av de nya aktiebolagen.