Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vingar på färden mot Trondheim

/

Annons
Y Rune Smith, erfaren redaktör på Kvällsposten i Malmö som sett mer elitfotboll än de flesta andra i det här landet, skrev i en krönika i sin tidning för ett par veckor sedan att han såg fram mot varje gång han fick sätta sig i bilen och köra motorvägen norröver till Olympia i Helsingborg för att kolla "Henke" Larsson.
"Jag får vingar på färden. Mil och tid bara försvinner med längtan efter att få se ännu en Henke Show. Poängen; man kan aldrig bli besviken".
I eftermiddag sätter jag mig i bilen, drar 26 mil västerut för att kolla in Rosenborg mot Valencia på Lerkendal i Trondheim i Uefacupens tredje gruppspelsomgång.
Jag känner samma förväntan som Rune Smith gör när han kollar in Henke. Jag får också vingar på färden, mil och tid bara försvinner. Och jag blir aldrig besviken.
Jag har gjort den har resan ett 40-tal gånger nu, mestadels i jobbet, några gånger också privat. Jag har sett många av de stora lagen komma till Lerkendal, Real Madrid, Arsenal, Juventus, Bayern München, Chelsea, Lyon ... ja, listan kan göras hur lång som helst.
Och visst, ibland har resultatet inte blivit det jag hade hoppats på. Men upplevelsen har nästan alltid varit densamma; jag har bjudits på strålande fotboll. Ibland världsklass. Och, här är min poäng, ofta är det hemmalaget som stått för underhållningen!
Den här gången tror jag dock inte att Rosenborg överlever gruppspelet (tre av de fem lag går vidare). Trönderna spelade bort sina möjligheter i förra omgången då man föll med 0–3 borta mot St. Etienne i en match där man spelade ut fransmännen och skapade sju stekheta måltillfällen men där St. Etienne kontrade vasst tre gånger och gjorde tre mål!
Efter den matchen konstaterade svenske tränaren Erik Hamrén "att han däruppe måste ha övergivit oss".
Matchen var annars en ganska god sammanfattning på mycket av Rosenborgs säsong 2008; bäst ute på plan men sämst i båda straffområdena!
Rosenborgs enda möjlighet att få vara med när Uefacupen fortsätter efter nyår (32 lag) är segrar mot såväl Valencia (fyra i La liga) som FC Köpenhamn borta i fjärde omgången.
Och den utvecklingen är det förmodligen inte så många fler än trönderna själva som tror på, allrahelst som man får avsluta spelåret utan försvarschefen Kris Stadsgaard (dansk) och arkitekten på mitten Marek Sapara (slovak), båda knäskadade.
Men naturligtvis, möjligheten finns. Alla ska också veta att Valencia hyser största respekt för sina motståndare i kväll. De här två lagen möttes på sent som förra hösten, då i Champions League, och Rosenborg vann såväl hemma på Lerkendal som på Mestalla, 2–0 båda gångerna.
Och vad tycker, egentligen, skyttekungen David Villa och hans lagkamrater om de förutsättningar, ett par-tre plusgrader och kanske lite regn, som väntar i Trondheim?
Det är länge sedan Rosenborg avslutade sitt seriespel. Uppehållet efter St. Etienne-matchen har ägnats åt bland annat ett träningsläger i Manchester som avslutades med en match mot Man Uniteds B-lag (som matchas av Ole Gunnar SolskjÊr).
I halv storm och störtregn spelade lagen oavgjort 1–1. (Rosenborgs landslagsmålvakt Rune Jarstein släppte in ett långskott som han inte såg i regnet...). Men som Erik Hamrén sammanfattade matchen.
– Vi är i alla fall vana vid den kyla som kommer att gälla på torsdag.
Med Erik Hamréns intåg i klubben i juni skrotades den 4-3-3-fotboll som gett Rosenborg så stora framgångar till förmån för 4-4-2.
I kväll kan det bli 4-3-3, igen. Anledningen är Saparas frånvaro på mitten. Det bäddar för ytterligare en forward i uppställningen. Och han kan vara svensk. John Pelu (Helsingborg och Öster) är en het kandidat till startelvan. Det skulle betyda att tre svenskar på plan; förutom Pelu även ytterbackarna Mikael Lustig (Sundsvall) och Mikael Dorsin (Djurgården).
Rosenborg är Norges populäraste klubb visar en omröstning gjord av tidningen Dagbladet. Och norska supportrar har för andra året i rad röstat fram veteranen Roar Strand (38 år och över 500 matcher i RBK-tröjan varav mer än hundra i Europacupsammanhang) till populäraste spelaren. Och Roar fortsätter även nästa år!
Till de jämtar som drar iväg till Trondheim i kväll är bästa rådet att ta på långkalsongerna! Z
Foto: Scanpix

Mer läsning

Annons