Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverken får byggas

Nu är det klart – vindkraftverken på Handsjökrusen får byggas. De tolv bybornas överklaganden var resultatlösa.

Annons

I mars rapporterade LT om byborna i Handsjöbyn, som protesterade mot att Bergs kommun hade beviljat bygglov för två vindkraftverk på berget Handsjökrusen. Beslutet överklagades till länsstyrelsen, som gav kommunen rätt. Byborna i Handsjöbyn överklagade därför vidare till mark- och miljödomstolen.

Enligt byborna kommer de planerade vindkraftverken att ligga alldeles för nära byn. Flera hänvisar också till att det finns fågelarter i området som kan påverkas negativt av vindkraftbygget.

I början av juli kom mark- och miljödomstolen med sin dom – överklagan avslås. Domstolen skriver att verksamhetsutövaren och tillsynsmyndigheten har skyldighet att agera för att artskyddsbestämmelserna inte överträds. I övrigt anser domstolen inte att det finns någon anledning att göra en annan bedömning än den som länsstyrelsen redan har gjort.

Byborna i Handsjöbyn gav sig inte där utan överklagade vidare till mark- och miljööverdomstolen, som inte beviljar prövningstillstånd. Därmed gäller domen från mark- och miljödomstolen, som avslår bybornas överklaganden.