Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverken får byggas

Nu är det klart – vindkraftverken på Handsjökrusen får byggas. De tolv bybornas överklaganden var resultatlösa.

Annons

I mars rapporterade LT om byborna i Handsjöbyn, som protesterade mot att Bergs kommun hade beviljat bygglov för två vindkraftverk på berget Handsjökrusen. Beslutet överklagades till länsstyrelsen, som gav kommunen rätt. Byborna i Handsjöbyn överklagade därför vidare till mark- och miljödomstolen.

Enligt byborna kommer de planerade vindkraftverken att ligga alldeles för nära byn. Flera hänvisar också till att det finns fågelarter i området som kan påverkas negativt av vindkraftbygget.

I början av juli kom mark- och miljödomstolen med sin dom – överklagan avslås. Domstolen skriver att verksamhetsutövaren och tillsynsmyndigheten har skyldighet att agera för att artskyddsbestämmelserna inte överträds. I övrigt anser domstolen inte att det finns någon anledning att göra en annan bedömning än den som länsstyrelsen redan har gjort.

Byborna i Handsjöbyn gav sig inte där utan överklagade vidare till mark- och miljööverdomstolen, som inte beviljar prövningstillstånd. Därmed gäller domen från mark- och miljödomstolen, som avslår bybornas överklaganden.