Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverk stod för nära väg – nu läggs vägen om

Efter nya rekommendationer från Energimyndigheten hamnade några vindkraftverk i Björkhöjden för nära väg 776/969 mellan Borgvattnet och Ramsele. I vintras började jobbet med att bygga om vägen och nu börjar det snart bli klart.
– Den beräknas vara klar i oktober, säger Urban Blom, vd på Statkraft SCA vind AB.

Anledningen till att vägen byggs om är för att det, sedan planerna för parken togs fram 2009, kommit nya rekommendationer från Energimyndigheten om avståndet till allmänna vägar. Det, sedan det uppdagats att det finns risk för iskast från vindkraftverkens rotorblad. Det rekommenderade avståndet räknas ut genom en formel baserad på vindkraftverkets totalhöjd och diameter på rotorbladen. I fallet vid vindkraftverken i Björkhöjdens park är rekommendationen att verken ska stå 342 meter från vägen för att det ska vara säkert.

– Tidigare var det totalhöjden på vindkraftverken som avgjorde hur långt bort vägen fick gå och det säger även lagen vilket är betydligt närmare, men i och med att det kom nya rekommendationer valde vi att ta det säkra före det osäkra och flytta på vägen en liten bit, säger Urban Blom.

Det är två sträckor längs vägen som byggs om eftersom tre vindkraftverk har stått för nära och det är Statkraft SCA vind AB, SSVAB som både bygger om vägen samt betalar notan för den. Totalt är sträckan som byggs om ungefär två kilometer lång och enligt Urban Blom kostar bygget några miljoner men vd:n menar även att bolaget tjänar på att flytta på vägen i stället för att flytta vindkraftverken.

– Ja, det var ju frågan om vi skulle göra det eller inte men eftersom vi bestämde oss göra det så är det betydligt lättare att flytta vägen, säger han.