Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftverk i Norge kan ge jämtar jobb

Storsatsningen på vindkraft runt Trondheimsfjorden kan även ge jobb till de som har möjlighet att flytta över gränsen.

Annons

I VIP-tältet vid skidstadion samlades i torsdags ett hundratal företagare från länet och Tröndelag för att utbyta erfarenheter om vindkraften. Anders Gaudestad från norska Statkraft berättade om de planerade vindkraftssatsningarna norr och söder om Trondheimsfjorden som innebär investeringarna upptill 20 miljarder norska kronor.

– Det är ett stort och komplext projekt med många aktörer och vi måste hålla oss till ett en mängd olika regelverk och tillstånd. Men projektet ger också stora möjligheter.

Storsatsningen ska starta 2015 och gå i mål 2020.

– Det är speciellt i uppbyggnadsperioden som vi behöver entreprenörer till vägar och vi kommer att satsa runt en miljard i infrastruktur per år, berättar Anders Gaudestad i pausen.

Norska Statkraft planerar inga annonser i svensk press eller seminarier och diverse träffar med blivande entreprenörer eller arbetstagare i Sverige liknande de som hålls i Åfjords kommun för närvarande. Men företaget är inte främmande för att ta in svensk arbetskraft.

– I svenska Statkraft har vi 30- 35 personer som skulle kunna bli aktuella vid en internrekrytering. Vi söker kompetens och erfarenhet både här och i Norge, säger Anders Gaudestad.