Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsprojektör i Risbrunn lovar en procent i bygdepeng

10 vindkraftverk vid Risbrunn cirak 8 kilometer utanför Sveg, det vill wpd Scandinavia bygga. Och de lovar redan nu att betala ut en bygdepeng på en procent.

wpd Scandinavia planerar just nu för en vindkraftspark med maximalt 10 vindkraftverk vid Risbrunn cirka 8 kilometer söder om Sveg i Härjedalens kommun. Vindkraftsparken ligger nära elanslutning till Härjeåns befintliga regionnät och har goda tekniska förutsättningar, enligt bolaget.

– Vi inlämnade tillståndsansökan till Länsstyrelsen i Jämtlands län i december 2009 och inväntar nu kommunens beslut, säger projektledare Angelica Widing.

Wpd Scandinavia anser att det är viktigt att vindkraften vid sidan av de arbetstillfällen som uppkommer ger en tydlig lokal nytta. De har därför beslutat att en bygdepeng om en procent ska betalas till en vindkraftsfond om projektet kan bli verklighet.

Hur stor bygdepengen blir beror på hur mycket el anläggningen kommer att producera och vilket elpris och certifikatpris som erhålls under driftstiden på 20-25 år. Detta är faktorer som är svåra att förutsäga, enligt Wpd Scandinavia, men de uppskattar att en bygdepeng om en procent av totalintäkten ger en avsättning till vindkraftsfonden om cirka 385 000 kr per år vilket under 20 års drift genererar totalt cirka 7,7 miljoner kr.

Hälften av bygdepengen kommer att gå till de närmaste byarna Risbrunn, Herrö och Äggen som berörs mest. Hälften av medlen avsätts till en vindkraftsfond varifrån byar i hela Svegsbygden kan söka medel för utveckling av bygden.

wpd har för avsikt att erbjuda möjligheten att köpa andelar i ett vindkraftverk i vindkraftspark Risbrunn. Detta kommer att ske i samarbete med ett befintligt vindkraftskooperativ som driver vindkraftverket utan vinstintresse.

Andelar kommer att säljas i första hand till närboende, i 2:a hand innevånare och företag i Härjedalens kommun och i 3:e hand till angränsande kommuner. Vindkraftsandelar kan köpas motsvarande den egna elförbrukningen. När man gjort investeringen i andelar köper man el till ett pris som motsvarar kostnaderna för drift och underhåll av vindkraftverket.