Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsplaner skapar oro

Fågelsjö hembygdsförening och föreningen för Fågelsjö gammelgård har i en skrivelse till Härjedalens och Ljusdals kommun uttryckt sin oro för planerna på att tillåta en vindkraftsexploatering på Sjöarberget.

Annons

– Ingen del av Härjedalen kommer att ha bråkdelen av det ohägn som Fågelsjöborna kommer att få av verken på Sjöarberget och Skaftåsen.

Det skriver de två föreningarnas ordförande till kommunstyrelserna i Härjedalen och Ljusdal. Oron är stor för att världsarvet i Fågelsjö inte kommer att ha någon betydelse och att vindkraftverken kommer att bli högre än vad som visats i de visualiseringar som gjorts.

– Vi anser att ett bättre fotomontage måste göras. Det som visats stämmer inte och det ska ju vara fråga om samråd, eller är det bara ett spel för gallerierna, frågar sig Stig Wallberg, ordförande för Fågelsjö hembygdsförening och Björn Mårtensson, ordförande för Fågelsjö gammelgård ekonomiska förening.

Även när det gäller bygdepengen som diskuteras känner sig Fågelsjöföreningarna tveksamma.

– Bygdepengen för Fågelsjös del blir säker noll eftersom kommungränsen går som den går. Om bygdepengen delas ut till Medvind så tror vi att den kommer att försvinna genom att projekterande bolag säljer ut sitt ägande och ansvar efter något år. Då får Medvind och andra lokala intressenter det stora nöjet att kosta på sig en osäker rättsprocess i ett antal instanser, skriver Fågelsjöföreningarnas representanter.