Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Vindkraftsbolag gillade inte kommunens miljonavgift – kräver att den sänks till 30 000

Trekilen vind gillade inte att Strömsunds kommun tog ut en avgift på 940 680 kronor efter att ha gett bygget av 67 vindkraftverk startbesked och överklagade. Ärendet har nu gått genom Länsstyrelsen i Jämtlands län och Mark- och miljödomstolen.

Trekilen ska bygga 67 vindkraftverk och behövde ett startbesked. För det tar kommunen ut en avgift och den landande på 940 680 kronor med 18 timmars arbete för varje verk. Då räknas startbesked, teknisk samråd och fastställande av kontrollplan in. Det tyckte Trekilen var på tok för mycket och överklagade först till Länsstyrelsen i Jämtlands län.

Vindkraftbolaget menade att kommunen gjorde vinst på avgiften och att den inte får det utifrån lagen. Att ta ut full avgift för 67 vindkraftverk och inte ge mängdrabatt tyckte Trekilen också var konstigt. För nog borde det väl gå fortare med de andra kraftverken när man väl hade gjort det första. En slags samordningsvinst, resonerade bolaget.

Efter att ha pratat med andra kommuner om vad de tar för avgifter och hur mycket arbete bolaget tycker kommunen borde ha lagt ner, anser den att 31 200 kronor i avgift är mer rimligt.

Länsstyrelsen konstaterade att taxan som kommunen tagit ut överensstämmer med vad kommunfullmäktige beslutat om under 2016. Den ska vara uträknad utifrån självkostnadsprincipen och landar på 780 kronor timmen och varje verk beräknas ta 18 timmar att behandla.

Hade man inte varit nöjd med det beslutet, så borde man ha överklagat det då enligt länsstyrelsen. För taxan har vunnit laga kraft sedan dess. För räknar man ihop antal vindkraftverk, 67, med antal timmar, 18, och gångrar med 780 så hamnar man på 940680.

Det enda sättet att få rabatt på avgiften är om det något händer som inte hade kunnat förutses när taxan sattes. Kraftbolaget anser att kommunen inte kunnat förutse att 67 vindkraftverk skulle byggas på en gång, vilket vore skäl till att sänka avgiften. Det håller inte Länsstyrelsen med om räcker som skäl.

Inte heller mängdrabatt, eller samordningsvinst, anser länsstyrelsen räcker som skäl. Risken blir då att stora projekt, som att smälla upp 67 vindkraftverk, gynnas med lägre avgifter per vindkraftverk jämfört med små som i så fall får betala fullt avgift. Det skulle bryta mot likställighetsprincipen enligt Länsstyrelsen.

Strömsunds kommun har helt enkelt bara följt reglerna utifrån den schablon som tidigare sattes av kommunfullmäktige och som vunnit laga kraft, så Länsstyrelsen anser sig inte ha något skäl att ändra avgiften.

Det beslutet gillade inte Trekilen vind, utan överklagade det till Mark- och överdomstolen i Östersund. Men domstolen har nu sagt sitt och höll med länsstyrelsen och avslog hela överklagandet.

Trekilen vind har nu möjlighet att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut och det måste ha gjorts senast 13 februari.

Läs också:

Persson Invest köper in sig i vindkraft – ”känns bra att vara igång med produktion”

Region Jämtland Härjedalens vindkraftverk står stilla – ger inte tillräckligt med elström

...

Den här nyheten skickades ut som geopush till de som är intresserade av nyheter i sin närhet.

Vill du ha lokala nyhetspushar till din mobiltelefon?

Ladda ner ÖP:s eller LTZ:s app här, till Iphone eller till Android:

ÖP:s iPhone-app

ÖP:s Android-app

LTZ:s iPhone-app

LTZ:s Android-app